KSSS vinnare av Sailing Champions League kvalet i Berlin

KSSS Team med Björn Hansen, Mathias Hermansson, Pontus Meijer och Mathias Dahlman vann Champions League kvalet i Berlin i helgen! Det rutinerade teamet slutade trea i grundomgången men säkrade sedan vinsten med två raka segrar i finalracen.

– Vi seglade en stabil regatta i mycket varierande vindar. En plump i 14e racet av 16 gjorde att vi slutade trea i grundomgången. De fyra bästa teamen gjorde sedan upp i finalseglingarna där det handlade om att först vinna två race. NJK från Finland, arrangörsklubben BYC samt NRV från Kiel kunde dock inte hindra KSSS från att vinna två raka seglingar och därmed hela regattan, kommenterar Björn om helgens seglingar och fortsätter: 

– Vi är givetvis mycket nöjda. Det är faktiskt första gången som teamet seglar tillsammans igen, sedan vi seglade i Sailing Champions League på Sardinien 2020.

Det var Berliner Yacht-Club som välkomnade de bästa seglingsklubbarna från hela Europa vid den pittoreska Wannsee i helgen för att arrangera den andra kvalet till SAILING Champions League 2024. Med 20 toppklassiga lag, strålande solsken och starka vindar erbjöd helgen perfekta förhållanden för intensiva sprintrace. 

I och med vinsten i helgen är KSSS kvalificerade för Sailing Champions League i Vilamoura, Portugal, i slutet av september. Då kommer Björn Hansen med team återigen representera KSSS. Så här går Björns tankar inför finalen:

– Det ska bli jäkligt kul att slåss om titeln, och som vanligt när man representerar KSSS så är seger målet. Nu kör vi hårt med förberedelserna med start på KSSS vårsprint den 5 maj.

Anders Bengtsson, KSSS träningsansvarig och ansvarig för att ta ut KSSS representationslag, är nöjd efter helgens framgång. 

– Laget har gjort en fantastisk prestation i helgen vilket är ett bra kvitto på att vi har tagit ut rätt lag. Det ska bli spännande att se vad de kan åstadkomma i finalen men efter den här helgen ser det lovande ut, kommenterar Anders och fortsätter: 

– Vinster tidigt på säsongen är alltid kul för klubben, förhoppningsvis kan detta smitta av sig på fler!

På plats i Berlin från KSSS var också Urban Nyhammar, Viking Kjellström, Dag Gustafson och Stefan Karlsson som fick ett wildcard till kvalet och slutade på en 16 plats i det tuffa startfältet. 

Någon svensk klubb har inte varit på pallen i en Sailing Champions League-tävling på herrsidan – förrän nu. Däremot har Sverige haft en vinnare av finalen i Womens Sailing Champions League. Det var när Johanna Bergqvist och hennes besättning från Hjuviks BK vann i Cascais 2021.

Bästa resultatet på herrsidan är från 2019 då just Björne Hansen blev femma i finalen som då avgjordes i schweiziska S:t Moritz.

Är man sugen på sprintsegling på hemmaplan har KSSS ett fullspäckat sprintschema den här säsongen med höjdpunkterna, SM i damsprint i juni och öppna SM i sprint i september. Hela regattakalendern hittar ni här.


Foto: Sailing Energy