Kappsegling

SYK Kräftköret/DataCom Cup 2015

Plats: Saltsjöbaden till Sandhamn
Klasser: SRS
Seglingsföreskrifter: DataCom Cup 
  Kräftköret
Resultat: DataCom Cup
  Kräftköret
Specialpriser
Inbjudan
Anmälda
 
KRÄFTKÖRET
Kräftköret - Startordning
Kräftköret - Deltagarlista
 
DATACOM CUP
Anmälan till DataCom Cup Specialpriser
KSSS Säkerhetsbestämmelser för DataCom Cup 2015
Om Jaktstart för DataCom Cup 2015
Exempelbana vid nordlig vind
Exempelbana vid sydlig vind

Alla mot alla i DataCom Cup

Det råder lite speciella förutsättningar kring DataCom Cup. Som framgår av tävlingsföreskrifterna så startar vi med så kallad jaktstart. De långsammaste båtar startar först, de snabbaste båtarna startar i slutet av startfältet och tar efterhand in på de långsammare. I ett teoretiskt och idealiskt tillstånd skulle alla kunna vara i mål samtidigt om de seglar ungefär lika skickligt.

Ser man till deltagande besättningar och båtar finns en uppfriskande blandning. Tre båtar med kvinnor som skeppare – vi behöver fler sådana. Näringslivet kan se fram emot en batalj mellan börsbolagscheferna Lennart Jevrell, Boliden, försvarande mästare på Aida sen förra året, och ÅF:s Jonas Wiström på sin Amarone. Ett råd: Håll kursen – på sjön och på börsen!

Vi har ju ett mycket blandat startfält, inte minst en hel del välkända Classicbåtar som Ithaka, Ballad och Anitra, vi har vidare tvåfaldige vinnaren La Paloma. Här finns också kända KSSS-profiler som Christer Salén, konstruktörern Håkan Södergren, nyblivne svenske mästaren Martin Angsell från North Sails. Minsta båtarna är en starbåt med veteranen Börje Larsson och en Drake med Magnus Ahnmé.

Jaktstarten som vi tillämpar i DataCom Cup får ses som ett sätt att skapa säkerhet kring starten, bland annat inga trängda situationer vid starten och ett trevligt sätt att under tävlingen se var man ligger i förhållande till konkurrenter med ungefär lika snabba båtar. Och spänningen tätnar efterhand…

– Vi har som princip i bolaget att sponsra lagsporter och både kvinnliga och manliga lag. De bankappseglingar som KSSS arrangerar är alltid välordnade och välbesökta. I de sammanhangen vill vi exponera vårt varumärke, säger Ralf Aspholm, VD för DataCom, som sponsrar tävlingen för femte året i rad

Tidigare års regattor:
2012 
2013
2014
Ansvarig redaktör KSSS-Publicerad 2013-12-14