Kappsegling

Regelkurser

KSSS genomför olika regel utbildningar under vintern 2015.

Regelkurs

Regelkursen är en grundkurs i kappseglingsregler. På kursen går man igenom i stort sett hela regelboken, KSR. Man får lära sig hur kappseglingar arrangeras, hur väjningsregler, protester och straff fungerar samt olika format för lagkappsegling, matchracing, radiostyrda båtar m.m.

Kursen riktar sig till såväl seglare som funktionärer och blivande domare. Inga förkunskaper krävs, förutom möjligen praktisk förmåga att segla.

Efter kursen erbjuds möjligheten att genomföra ett kunskapsprov. Godkänt resultat på ett sådant prov är ett krav för att kunna gå vidare i utbildning till domare.

Kursen genomförs under fem vardagkvällar kl 18-21 den 20, 22, 27, 29 januari och 3 februari. Reservtid är den 5 februari, som kan komma att användas för ett regelprov.

Plats är KSSS Kansli i Saltsjöbaden (Första tillfället)

Anmälan till regatta@ksss.se senast en vecka innan.

Föreläsare är Claes Lundin.

Kostnaden är 500 kr per person plus 150 kr för regelboken, KSR.

 

 

Domarkurs, förhandling

Denna kurs är första steget för att bli domare i kappsegling. På kursen får man lära sig hur domare arbetar på vattnet och i land, hur protestförhandlingar genomförs samt hur olika regler tolkas och tillämpas.

Denna teoretiska kurs ska kompletteras med praktik från några kappseglingar där en blivande domare ska vara medlem av protestkommittén. KSSS kommer att erbjuda några sådana praktikplatser säsongen 2015. Efter godkänd teori och praktik kan man få licens som domare blå.

För att få delta på kursen krävs ett godkänt regelprov efter genomgången regelkurs.

Kursen genomförs helgen den 21-22 mars kl 09-16 i KSSS klubbhus i Saltsjöbaden. Anmälan till regatta@ksss.se senast 1 mars.

Föreläsare är Claes Lundin och Bo Samuelsson.

Kostnaden för kursen är 500 kr.

 

 

KSSS regelkvällar

Under vintern 2014/2015 erbjuds en möjlighet för i huvudsak domare, men även tävlingsledare, kappseglingsledare och seglare, i Stockholmsområdet att vidmakthålla och utveckla sina regelkunskaper. Under några timmar diskuterar vi olika frågeställningar, berättar dråpliga historier, slår i regelboken och har allmänt trevligt.

Regelkvällarna genomförs kl 18-21 i KSSS klubbhus Saltsjöbaden. Den 24 november, 15 december och 19 januari.

Intresserade anmäler sig några dagar innan till lundin.claes@telia.com

Var och en förväntas ha med sig någon eller några intressanta frågor eller situationer att diskutera. Tag också med regelboken.

Ansvarig redaktör KSSS-Publicerad 2012-05-09