Nyheter

VM i 49er - Rapport Dag 1

2012-05-07 - Dag ett här i Zadar öppnade med lite regn och ingen vind, men efter hand kom det 6 friska knop som också blev lite puffiga, men man skall kunna segla i allt om det skall bli bra. Bra började det med en kanonstart i lovart och Charlie och Kalle rundade upp som femma efter första kryssen och tappade lite distans till toppgruppen på länsen. Höll bra på andra kryssen, men tappade en båt in i mål.

Vi seglar i tre grupper här på VM mot två på världscupen, vilket gör att det blir ”lite” båtar i gruppen men inte mer plats att starta på. Däremot får man lite mer utrymme på banan och vinden blir inte lika” söndertrasad”, vilket gör också att man inte behöver ”flya” så på kanterna och få de ”rena ” spåret. Trots lönade det sig för några att just sticka av på kanterna i den puffiga vinden. Fick man puffen de sista 100 m in mot märken/gaten gjorde det stor skillnad.

Nära skjuter inga harar.

Den andra seglingen blev just sådan. Kanonstart i lovar igen och topp 5, 100 m före kryssrundningen, där vänster sidan fick just en sådan där "go" vänster vriden och lite mer tryck och vips var swe 2170, 15 runt ”korken”. Killarna kom ändå tillbaka nere vid gaten där 20 båtar rundar samtidigt i ett organiserat (not) kaos. Kommer ut gaten riktigt bra genom att komma högt in för styrbord. Tyvärr blev det inte tillräckligt bra i slutvarvet och landade på en 12:e plats i mål.

Tredje seglingen kom det lite mer tryck, upp till en 10 knop, två bra lästarter som blev allmän omstart.

Svart flagg och killarna tappar enslinjen och blir en halv meter över och BFD blir ett faktum. Då hjälper det inte med bra segling på banan och topp sex vid kryssmärket och tar ytterligare två båtar på länsen ner, ytterligare en på kryssen upp och tre i mål.

Vi är dock med på banan efter första dagens kvalseglingar (3). Totalt 9 seglingar.

Resultat:
URL49er Worlds

Björn Johansson