Nyheter

Artemis tappade ledningen

2012-07-21 - Kappsegling, America's Cup Brittiska Aqua dominerade den tredje dagen av RC44 Sweden Cup i Marstrand. Svenske Artemis misslyckades fullständigt i en av de fyra seglingarna och därmed tappade KSSS-båten totalledningen till britterna.

– Vi hade verkligen en bra dag, med bra båtfart och bra taktik. Vi lyckades ofta ta ledningen och då är det lätta att segla, säger Chris Bake, skeppare på Aqua.

Det blev fyra seglingar under lördagen och därmed återstår bara två av totalt tolv att segla på söndag innan mästaren ska koras i RC44 Sweden Cup. Mycket tyder på att Aqua kommer att segla hem cupen – men svenska Artemis har lovat att sälja sig dyrt.

Dagen började bra för britterna som dominerade första seglingen från start till mål. Men svenska Artemis var bra med och slutade tvåa. Dagens andra race blev en katastrof för svenskarna. Medan Aqua körde på i samma stil och ledde rakt igenom, gjorde Artemis ett riktigt dåligt race och blev elfte och sista båt. Därmed var totalledning förlorad.

Oturen – eller dålig segling – fortsatte för Artemis i race 3. Man växlade mellan sjunde och åttonde plats medan Aqua seglade på och höll täten och vann igen.

– Det är inte lätt att vinna tre seglingar i rad i den här tuffa konkurrensen. Men vi lyckades och jag är verkligen stolt över mitt lag, säger Bake.

Det sista, lite längre, racet blev en tätare historia och Aqua kunde inte dominera som tidigare. Tätstriden stod mellan regattans fyra starkaste kort; ryska Katusha, Aleph från Frankrike, Aqua från Storbritannien och svenska Artemis.

Katusha segla in som vinnare med ett par hundra meters marginal. Franska Aleph knep andraplatsen och Aqua blev trea. Därmed tappade Artemis ytterligare en poäng mot Aqua och måste nu ta in åtta poäng under söndagens två seglingar

För mer information besök www.RC44swedencup.com eller kontakta Mats Olsson på mats@offensivsport.se eller 070-6336130

Ställning efter tio av tolv seglingar
1. Team Aqua, Storbritannien, 31 poäng
2. Artemis Racing, Sverige, 39 poäng
3. Aleph, Frankrike, 41 poäng
4. Katusha, Ryssland, 41 poäng
5. Peninsula Petroleum, Storbritannien, 52 poäng
6. Synergy, Ryssland, 65 poäng
7. AEZ, Österrike, 69 poäng
8. Team Nika, Ryssland, 71 poäng
9. RUS-7, Ryssland, 75 poäng
10. No Way Back, Holland, 80 poäng
11. AFX Capital, Italien, 97 poäng