Claes Törnsten på träning i Spanien

Claes Törnsten, ett av våra ny ungdomsstjärnskott i Laser Standard klassen tränar på Kanarieöarna

Här kommer en liten berättelse från Claes första träningsperiod:

Precis när snön föll som värst över Stockholm i början av december stack jag ner mot sydligare breddgrader, första träningsperioden av tre i Las Palmas de Gran Canaria kallade. Tillsammans hade jag med mig Anders Karlsson och Johan Christofferson från SYLT (Swedish Youth Laser Team) och ålänningen Niklas Areschoug, som tog Holgers plats för den här vändan.

Att träna i Las Palmas är alltid speciellt, de stora vågorna kräver en helt annan teknik än den man seglar med hemma på Baggen, vare sig det gäller 15 m/s eller 1,5 m/s. En skillnad mot förra året ligger i att vi verkligen har ansträngt oss för att få varje minut på vattnet att leda framåt i utvecklingen, och sedan ägnat en halvtimme, trekvart varje kväll åt att analysera seglingen och varandra. Det känns definitivt som att träningen är effektivare än tidigare.

I slutet av min period i Las Palmas hölls den årliga Semana Olímpica, en regatta som lockade förutom oss nordbor (såväl danskar som norrmän tränar med oss) även seglare från Portugal, Litauen och givetvis Spanien. Mitt mål för regattan var att försöka att minimera riskerna i min segling. Som exempel på detta valde jag konsekvent att starta en fyra, fem båtar upp i lovart från flaggen vid läfördel, när jag annars brukar vara den som måste brottas värst längst ner. Det var ovant, men gav resultat, framförallt mot slutet av regattan när jag hittade lite bättre i båten och ringrosten filats bort. De sista två seglingarna drog jag in en femteplats och en andraplats, vilket gav mig en total sjundeplats och gjorde mig till näst bäste nordbo.

Nu väntar en period hemma med träning och tentaskrivning innan vi åker igen för den andra perioden i januari. Följ oss på facebook.com/SYLT2016