Erik och Emil för Sverige tillbaka till världstoppen!!!

Sverige är tillbaka i världstoppen i optimist! Efter många magra år har Erik Nevhagen och Emil Järudd placerat Sverige på världskartan i optimstsegling igen

Inte sedan de glada 70 och 80-talen har vi haft två svenskar topp tio på VM. I Nations Cup som består av de fyra bästa seglarna individuellt från varje land nådde Sverige så högt som sexa bland 52 nationer.

Erik blev näst bäste europé, Emil tredje bäste europé. Dessa två prestationer är bragder av två svenska unga och lovande seglare, väl understödda av coach Emil Malmström som har lagt ner sin själ i över ett års tid på förberedelser, träningar och regattor ute i Europa inför två VM. Det är roligt att se att all träning och alla resor till slut betalar sig och att det går att hävda sig i internationellt, även på VM där de allra bästa från varje land är med.

Dagen började som vanligt med att seglarna hölls kvar på land i väntan på vind. Framåt 12-tiden gick första start med Erik och Lucas. Erik inledde med att runda som stark femma och Lucas som 20. Erik seglade upp sig till trea i mål och Lucas tappade lite till 27.

Därefter var det dags för Emil, Hugo och Oliver att starta i samma fleet. Hugo rundade kryssmärket som femma, Emil sjua och Oliver 13. Emil gjorde sedan en split vid gaten och gick till höger, kom loss och seglade upp sig till fyra i mål. Hugo kom 11:a och Oliver gick i mål som 16. Bra seglat!

Nu var det dags att avgöra VM med sista seglingen. Vinden låg något mer stabil idag, mellan 3-6 m/s och hög dyning. För oss svenskar var naglarna snart borta och vattnet slut och absolut ingen mat ombord på vår åskådarbåt, men vad gjorde det en dag som denna.

Lucas och Erik rundade upp som 15 resp 18, starkt av Lucas. På sista kryssen gjorde Erik en enorm uppsegling och gick i mål som sexa! Lucas seglade in som oerhört stark nia, vilket innebär att alla svenskar gjort en topp tio segling!

I nästa flight seglade Emil i mål som tvåa efter att ha seglat upp sig från sjua vid kryssmärket! Hugo och Oliver gick i mål som 34 och 47 i den höga sjön och lätta vinden efter mediokra starter.

I totalen slutade Hugo på en hedersvärd 60:e plats, Oliver 122:a och Lucas på 135:e plats bland 250 båtar.

Efter att VM nu var över blev det en härlig surf in i den sköna värmen där seglarna kastade sig i det 30-gradiga havet. Singapore tog storslam och badade friskt, coachen med det passande namnet Happy drog in sitt lag med Singapore-flaggor i masttoppen, en mäktig syn.

Svenska laget satte genast igång att plocka isär hyrbåtarna, vilket gick blixtsnabbt med alla block, hängband och gummicord till centerbordet. Far East godkände våra båtar och vi begav oss till hotellet för en sista middag med gänget.

Prisutdelningen vid det magnifika klubbhuset hade en storslagen inramning med en specialbyggd scen i havet bland palmer och 50 nationsflaggor. Erik och Emil fick gå upp och hämta sina 6:e och 8:e priser och arrangörerna tackades av IODA Presidenten Peter Barclays, Peru.

Sven Österberg

Vi i svenska VM-laget vill framföra ett stort TACK för stödet till våra sponsorer som har gjort satsningen möjlig. Tack också till alla ni som följt vår blog, nu återstår bara hemresan.

Totalresultat VM 2012