Framgångsrik säsongsavslutning för KSSS i årets upplaga av Olympic Class Regatta

Först och främst är det ett fantastiskt kvitto för svensk jollesegling att årets regatta slagit rekord i antalet startande båtar och deltagande seglare.

. Det är också en viktig tävling för elitseglarna att skaffa sig erfarenhet inför framtida satsningar i befintliga eller nya klasser.

Björn Johansson, sportslig utvecklingschef inom KSSS är stolt och imponerad av helgens regatta.

 - Det är inte bara en viktig tävling för våra elitseglare utan också en unik möjlighet för unga, oerfarna seglare att tävla i stora sammanhang säger Björn.

Årets tävlingshelg samlade 485 seglare och 428 båtar från fem länder. Förutsättningarna var utmärkta och söndagens avslutande seglingar avgjordes i bra vindförhållanden och strålande höstväder.  Merparten av klasserna gjorde upp i bäst av totalt sex seglingar förutom för 29er, 49er och F18 som seglade minst tio seglingar.

Max Salminen, KSSS övertygade direkt i sin första riktiga regatta i Finnjolle efter OS guldet genom att i suverän stil spika alla 6 delseglingarna. I Laser Radial vann favoriten Josefin Olsson, KSSS och i Laser Standard säkrade Philip Claesson, MASS slutsegern.  

Den första klassen som seglade klart årets regatta var Zoom8 där Simon Weideskog, BOO SS behöll sin ledning från lördagen och vann klassen totalt.  KSSS Adrian Salamon tog hem slutsegern i Optimistklassen med klubbkompisen Hugo Svensson på andraplatsen. Marcus Bergqvist, HjBK vann E-jolle klassen och GKSS seglaren William Karlsson tog hem förstaplatsen i Laser 4.7.

Regattans minsta klass, 470, med 5 deltagare, vanns av hemmaklubbens Carl Johannisson och Henrik Grim. I 49er klassen som också seglade om ett svenskt mästerskap gick SM tecknet till GKSS seglarna Carl Sylvan och Otto Hamel och i den nya OS klassen 49er FX vann Noora Ruskola och Camilla Cedercreutz, NJK. Victor Silén, NJK vann 29er klassen överlägset.

I VM kvalet för F18 säkrade Tim Shuwalow och Karin Berg, KSSS segern efter totalt tio seglingar.

Totalt var det tolv klasser som tävlade på Baggensfjärden den 6-7 oktober och KSSS Olympic Class Regatta är ett viktigt steg på vägen i seglarkarriären, oavsett om man är med och seglar för första gången eller har ett OS guld i bagaget!

Ett speciellt tack riktas till alla deltagare och funktionärer. Vi ses igen nästa säsong! 

 /Jan Torstenson  

Resultat