Freddan och Max minst topp tre.

KSSS Starbåt med Fredrik Lööf och Max Salminen säkrade idag en svensk medalj på OS i Starbåt. Det säkrades efter att protestiden gått ut kl 17.15 och Resultatlistan presenterades 17.22 .

MEDALJ TILL FREDRIK OCH MAX I STARBÅT

Redan innan medaljseglingen på söndag är det klart att det blir medalj till KSSS och Sverige. Norge som gjorde en bra sista segling idag missade med en poäng för att få en chans på medalj. Pölackerna med två poäng.

Valören avgörs i en direkt final på Nothe banan som kan ställa till det riktigt för seglarna.

Banan ligger mycket nära land och med den vindriktningen som vi har haft  under veckan kommer finalen att bli väldigt ”puffig”. Ett spännande moment med både när taktik innan start och små vrid som kan ändra på förutsättningarna i ett nafs.

Det var två lyckliga killar som passerade mållinjen i den tionde seglingen som 6 och känna att nu finns det bara möjligheter och slippa och titta bakåt i medaljracet.  Jag frågade coachen om han såg någon skillnad i Fredrik sätt att vara under veckan. Jag har sett det i ögonen svarade Mark

Ställningen inför finalen är a GBR har 18 p, BRA 26 p och SWE 30 p. Det räknas dubbla poäng i medaljracet.

Det innebär ur svensk synvinkel att Fredrik och Max måste ha 6 båtar mellan sig och GBR och en båt mellan sig och BRA för att hamna på lika poäng. Vid lika poäng avgörs placering i finalen.

Vi ponerar att Fredrik och Max vinner medaljracet får de 2 p totalt 32 p GBR blir 7 får 14 p totalt 32 p och BRA blir 3 får 6 p och 32 p totalt.

 Övriga scenarios är SWE 2, BRA 4 och GBR 8 eller

SWE 3,BRA 5 och GBR 9 eller

SEW 4, BRA 6 och GBR 10

 Då vinner Sverige guld.

Den rysaren vill du inte missa. Tag chansen i direktsändning och följ meter för meter.

Björn Johansson