Gill Stockholm Cup

I söndags var det en tapper skara som tagit sig till Djurgården och Vinkingarnas Segelsällskap trots prognoser som utlovat byar på 8 sekundmeter och allmänt tråkigt väder.

I byig frånlandsvind seglades 4 race.

Eftersom regionkvalet gick samtidigt deltog endast Optimist Grön och Zoom 8 på denna tävling. För våra unga optimisterna låg fokus på att få till starterna. Vi har lärt oss att tänka ett steg framåt hela tiden och på så sätt undvika så många oförutsedda händelser som möjligt. Jag kan med stolthet rapportera att många av våra seglare håller en väldigt hög nivå i starterna. Den byinga  vinden gav också ett utmärkt tillfälle att träna på den taktiska delen av segling. Här har vi en bit kvar men våra seglare klarade det utan tvekan bättre än de flesta med bl.a. en 2:a och en 5:e plats i bagaget.

I Zoom 8-klassen som representerades av våra ”kusiner” från Ranängen var det uppvisning på hög nivå. Med 5 av 7 seglare i topp 7 samt en 1:a och en 3:e plats visade man var skåpet skulle stå. Det var dock ingen oproblematisk segling för de lite äldre. Samma vindvrid och byar som ställde till det för optimist grön orsakade förvirring även i Zoom 8-fältet. Här gällde det att inte bara kunna se höjdare och sänkare utan man var även tvungen att avläsa en eller två vindbyar framåt. Det blev inte enklare av att land och pirar låg nära kryssmärket vilket gjorde att byarna i övre halvan av kryssen kom så abrupt att det nästan var omöjligt att hinna läsa av dem innan de var framme.

Slutligen vill jag dela ut helgens eloger. Dessa får man om man visat på en ökad förståelse, kämpaanda eller gjort stora framsteg. Det är alltså inte det bästa resultatet som premieras.

I optimist grön går elogen till:

Hedvig Liljegren - för att under tävlingen gång utvecklat sina starter till en nivå ovan grön grupp.

Felix Svensson – för att inspirera andra och kämpa vidare oavsett situationen. Felix skadade sig och var tvungen att utgå race 3 men var tillbaka och gjorde sitt bästa resultat race 4.

I Zoom 8-klassen går elogen till:

Malin Tengström – för att hon vågar ta egna vägval oavsett vad andra gör.

/Ton Thörn – tränare KSSS Optimist Blå, Saltsjöbaden

Resultat