Gold Cup I Folkbåt

Årets guldpokal i Folkbåt seglas för första gången i Sverige. Guldpokalen är en internationell kappsegling som genomförts varje år sedan 1963.

Syftet med tävlingen och pokalen är att främja segelsporten mellan skandinaviska och tyska seglare. Första tävlingen avhölls i Travemünde i Tyskland. 2012 är det första gången pokalen avgörs i Sverige.

Folkbåtarnas kappsegling i KSSS´ arrangemang avgörs mellan den 25-29 juli på banor öster om Sandhamn. Närmare 40 båtar är anmälda med representanter från Sverige, Danmark, Finland, Storbritannien och USA. Tävlingarna avgörs under fyra dagar och sex olika race på en traditionell kryss/länsbana. Vinnare blir den båt/besättning som sammanlagt fått flest antal topplaceringar, det vill säga lägst antal placeringspoäng. Deltagarna har ett fullmatat program att se fram emot, en sympatisk kombination av tävling och avkoppling. Idag är folkbåten en ganska stor kappseglingsklass. Varje år seglasSM – i år för 48-onde gången i obruten följd - och Guldpokalen, som är ett inofficiellt VM för folkbåtar.

Den nordiska folkbåten blev till efter en konstruktionstävling i slutet av 1930-talet, där en av initiativtagarna var Sven Salén. Den första folkbåten blev sjösatt den 23 april 1942 vid Arendal i Göteborg, en dag efter islossningen. 10 år senare fanns det ungefär 400 båtar och 60 år senare fanns det drygt 3 600 båtar. Båten är drygt 7 m lång och har ett deplacement på nästa två ton. Den sammanlagda segelytan är 24 kvm.