Hansen leder världscupen

Mekonomen Sailing Team vann i Korea och leder VM i matchracing

Björn Hansen och Mekonomen Sailing Team försvarade på söndagen sin titel i Korea Match Cup och vann därmed årets andra deltävling av VM-touren i matchracingsegling. Och nu leder svenskarna VM.

– Det känns fantastiskt att kunna försvara fjolårets titel, trots att det såg mörkt ut under två och ett halvt varv av tre i den avgörande finalmatchen. När vi lyckades passerade regerande världsmästaren Ian Williams knappt 100 meter före mål förstod vi knappt att det var sant, säger Björn Hansen.

Svenskarna tog ledningen med 2-0 i finalen som seglades utanför den sykoreanska huvudstaden Seoul. I det läget såg laget, som seglar för KSSS och som förutom skepparen Hansen består av Gustav Tempelman, Phillip Kai Guhle, Sebastian Wedel och Mathias Bredin, väldigt starka ut i de relativt lätta vindarna. Ian Williams kunde dock slå tillbaka och kvittera till 2-2 och även ta en 50 meters ledning i den sista och avgörande seglingen.

– När vi skulle runda sista toppmärket såg vi att Ian fick problem med sin spinnaker och då såg vi vår chans. En fantastisk spinnakersättning av grabbarna gav oss slagläge och med mindre än 100 meter kvar till mål kunde vi passera och glida i mål en knapp båtlängd före, säger Björn Hansen.

Alpari World Matchracing Tour fortsätter med nästa tävling i Marstrand med Stena Match Cup Sweden om cirka en månad. Det kommer att bli första gången i tävlingens historia som en svensk är i tourledning när tävlingen startar.

För mer information kontakta Björn Hansen på +358 40 900 6732

Resultat Korea Match Cup 2012

Bjorn Hansen (SWE) – Mekonomen Sailing  Team v Ian Williams (GBR) – GAC Pindar v 3-2
Petit-Final Result:
Phil Robertson (NZ) – WAKA Racing v Torvar Mirsky (AUS) – Team Korea 2-1
Semi-Final Results:
Bjorn Hansen (SWE) – Mekonomen Sailing  Team v Phil Robertson (NZ) – WAKA Racing 3-2
Ian Williams (GBR) – GAC Pindar v Torvar Mirsky (AUS) – Team Korea 3-0
 
Overall Championship Standings – after 2 stages:
Bjorn Hansen (SWE) Mekonomen Sailing Team - 31pts
Pierre-Antoine Morvan (FRA) Vannes Agglo Sailing Team – 31pts
Ian Williams (GBR) GAC Pindar - 28pts
Laurie Jury (NZ) Kiwi Match – 27pts
Peter Gilmour (AUS) YANMAR Racing – 26pts
Phil Robertson (NZL) WAKA Racing – 24pts
Torvar Mirsky (AUS) Team Korea - 20pts
Simone Ferrarese (ITA) Ferrarese Racing Team – 19pts