Johan Hedberg ny klubbdirektör på KSSS

En seglarprofil och företagsledare tar över rodret när en av Sveriges äldsta idrottsklubbar – 182-åriga Kungliga Svenska Segel Sällskapet (KSSS) - anställer Johan Hedberg som ny klubbdirektör.

– Det här är tveklöst det mest spännande jobbet inom svensk segling. Och det är det finaste jag kan tänka mig. Tänk att få vara med och driva en av världens äldsta segelklubbar. Sådana här jobb finns nästan inte, säger Johan Hedberg.

Det är en tungt meriterad seglare som blir klubbdirektör på KSSS kansli i Saltsjöbaden där han ska vårda Sveriges största och äldsta segelsällskap som grundades 1830 och har cirka 5 500 medlemmar.

Johan började segla som barn när familjen bodde i Venezuela. Som 21-åring kom han tillbaka till Stockholm, började läsa till civilekonom och fortsatte kappsegla. Inför OS i Sydkorea 1988 valde Johan att förbereda sig i Australien och blev sedan kvar i några år. Fyra år senare ledde han Australiens landslag i OS i Barcelona.

Under åren som aktiv seglare hann Johan med att bli svensk, engelsk, australisk och venezolansk mästare. Han var årets seglare i Sverige 1986 och har NM- och EM-medaljer i flera OS-klasser.

– Vi har haft över 40 sökande till jobbet som klubbdirektör för KSSS där många varit ytterst kvalificerade. Ingen kunde dock matcha Johans unika blandning av djup insikt om segling och erfarenhet från chefspositioner i näringslivet, säger KSSS ordförande Staffan Salén.

De senaste decennierna har Johan delat sitt liv mellan några år i Sverige och återigen några i Australien. Han har dubbelt medborgarskap, men sedan knappt fem år bor han med familjen i Saltsjöbaden. Och nu får han gångavstånd till jobbet – eller ännu närmare om han tar segelbåten över södra Baggensfjärden.

Johan har jobbat som VD i olika företag, både i Australien och i Sverige. Han har lett och byggt upp ett antal företag inom bland annat klädsel- och reklambranschen. Närmast kommer han från en tjänst som koncernchef på Nordic Kitchen Group. De senaste tio åren har han hittat tillbaka till seglingen och seglat Laser Masters, Star och Drake. Han sitter även i Seglarförbundets styrelse med ansvar för ekonomi och elitfrågor.

– Med min bakgrund och mina erfarenheter så bör jag ha något att tillför KSSS. Jag har under åren både sökt sponsorer, varit en sponsor och jag har hjälpt ungdomar att hitta sponsorer. I mina VD-jobb har jag företrädesvis arbetet med marknadsfrågor, sälj och verksamhetsutveckling, säger Johan.