Nyheter

Mästerligt Mästarnas Mästare

2012-10-24 - I helgen seglades det om Mästarnas Mästare i Båstad. Det innebär att alla som vunnit ett SM-tecken i segling under året samlas för att göra upp om vem som är bäst i Sverige.

Som slutsegrare i tuffast möjliga konkurren stod till sist OS-bronsmedaljören Rasmus Myrgren (tillsammans med Thomas Rahm och Carl P Sylvan) efter väldigt stabil segling där han spikade i alla seglingar utom en där han kom tvåa. Mina kollegor i Draken tog sig till semifinal där de till slut var två båtar från att ta sig till final. Inte illa när man är den tyngsta besättningen i fältet (och då hade de ändå lämnat mig hemma!).

Formatet för tävlingen är också väldigt bra med högt tempo, korta seglingar och mycket situationer. Arrangören Svenska Seglarförbundet kan verkligen ta heder av arrangemanget både ifråga om organisation men också för sitt arbete med att tillgängliggöra seglingarna genom sina webbsändningar. Kommentatorsduon Marit Söderström och Claes Olivecrona skötte sig utmärkt och Stefan Rahm var lysande som referent ute på sjön med en inlevelse som inte stod Lasse Grankvist efter.

En annan intressant observation är att Mästarnas Mästare också belyser hur segling är en av de få sporter där alla kan tävla mot varandra på lika villkor utan handicap. Unga (optimistjollegängen) och gamla (äldsta deltagare var 73 år) likaväl som killar och tjejer. Det kan inte finnas många sporter där det är möjligt.

Skall man hitta något smolk i glädjebägaren så är det att evenemanget passerar helt obemärkt förbi i riksmedia! Dagen efter hittade jag ett referat från damallsvenskan i Ishockey (”Segeltorp krossade HV71”), en inkännande artikel om att Travhästen Copiad dött vid 23 års ålder (”Vann Elitloppet både 1994 och 1995!”), tre sidor fotboll och två sidor Elitserien men inget om att Sveriges bästa seglare med en OS-medaljör i spetsen gjort upp om vem som var bäst. Det är ju faktiskt lite tragiskt och något vi inom seglingssverige får fundera på hur vi kan göra bättre.

Har ni synpunkter eller åsikter om detta eller annat så hör av er på staffan.salen@salenia.se

Staffan

Läs Staffans blogg på: Ordförande har ordet