Nyheter

Peter Norlin till minne

2012-12-17 - En av svensk seglings stora, Peter Norlin avled i veckan efter en tids sjukdom.

Det är tveksamt om någon kan sägas ha haft så stort inflytande på svensk båkonstruktion de senaste 50 åren. Nästan alla seglare har en relation till Peter Norlin, så även jag. Låt mig få ge er tre personliga exempel:

6-meters segling
Peter och Pelle P stod för huvuddelen av de nybyggen som följde av 6-metersklassens renässans på 70- och 80-talen. Med en familj som varit aktiv i klassen sedan 20-talet kom vi därför att jobba med Peter och hans konstruktioner.Han seglade även själv sina 6:a med framgång.

Avance 36
Ett stort antal av familjens somrar tillbringades i en Avance 36:a, en klassisk Norlinkonstruktion. Smal även med den tidens mått mätt seglade den som ett spjut och tog sig förbi det mesta på fjärden (vilket vi i familjen inte var helt okänsliga för). Tack Peter!

Refanut
Peter seglade också gärna på andra båtar än sina egna och delade med sig av sina kunskaper. I början av 90-talet seglade jag Gotland Runt på Peder Wallenbergs Refanut med Peter ombord. Peter var lugn, klok och finurlig. Mycket tack vare detta lyckades vi ta oss i mål som 3:a totalt (IMS var klassen vid den tidpunkten).

Peter var också allestädes närvarande i KSSS verksamhet. Vare sig det var mästerskap i Saltis, Gotland Runt eller kräftskiva med Havsörnarna kunde man räkna med att stöta på Peter och ha ett samtal om segling.

Och det är sådan vi kommer att minnas honom: intresserad, nyfiken och vänfast. Våra tankar går till familjen.

En seglarprofil har gått ur tiden men hans gärning (bland byggd i outtröttlig 70-tals plast!) kommer att finnas kvar och flyta omkring oss på fjärdarna länge än!

Staffan

Läs Staffans blogg på Ordförande har ordet