Nyheter

Vad kan vi mer göra?

2012-12-04 - SvD:s bragdmedalj delades idag, i de skälvande slutsekunderna av sportredaktionens existens, ut till triathleten och OS-silvermedaljören Lisa Nordén.

Och ingen tvekan, hon verkar vara en sjutusan till idrottare som gjort en finfin prestation med ett OS-silver i London som är värt all heder.

Det är bara det att seglarna Fredrik Lööf och Max Salminen i mina ögon, och faktiskt även rent objektivt, gjorde en större bragd när de vann sitt OS-guld i ett till synes omöjligt läge.

Frågorna infinner sig osökt: Vad kan en seglare mer göra för att förtjäna en bragdmedalj? Och vad hade hänt om rollerna varit de ombytta, hade seglarna fått medaljen då?

Intressant att notera är att det här, med undantag för 1994, är första gången i modern tid (dvs sedan 1952) som en OS-guldmedalj inte räckt för att få bragdmedaljen (om man inte redan fått den). 1994 tog fotbollslandslaget ett VM-brons i världens största sport och det är den dignitet som man kan tycka skulle fordras för att peta bort ett OS-guld.

Man kan ju fundera på vad som hade hänt om handbollen, som ju sett till geografisk spridning närmast är att betrakta som en kuriositet i sportvärlden, hade tagit guld i OS? Då hade nog Lisa Nordén alla fina bragder till trots haft svårt att hävda sig, trots att Triathlon är en större sport.

Det finns ju nämligen en hierarki inom sportvärlden som styrs av media och  där kan vi konstatera att seglingen, tillsammans med casting, kubb och baskisk pelota befinner sig på de absolut lägsta nivåerna. Detta trots att segling är den sport som under ett OS samlar flest nationer av alla.

Att bragdguldet försvann åt annat håll bör därmed också föranleda ett ögonblick av självrannsakan hos oss som är aktiva inom seglingssporten. Vad kan vi göra mer för att sprida budskapet om vår sport och för att lyfta fram profiler som Fredrik och Max? Här har vi till del oss själva att skylla och ett stort jobb att göra i att göra seglingen till en spännande story.

Så nu har jag klagat färdigt, grattis Lisa Nordén. Och till Fredrik och Max: OS-guldet något alla vi seglare väldigt stolta över, kan ingen ta ifrån er!

Vi seglare får ta nya tag mot Jerringpriset istället! Glöm inte att gå in och rösta på Sveriges Radio.

Och har ni frågor, synpunkter eller annat så hör av er på staffan.salen@salenia.se

Staffan

Läs Staffans blogg på Ordförande har ordet