Kappsegling – Stockholms nya folkfest

The boats are off – the race is on ! Och vilken inledning!

De yttre förutsättningarna var nästan perfekta. 3 – 5 m/s sydlig vind, mycket växlande och ofta i korta puffar men idealiskt för snabb undanvindssegling. Och visst kom spinnakrarna upp i det ögonblick som starskottet small. I undanvinden bort mot Fjäderholmarna såg horisonten ut som en nyvävd, färgrik trasmatta men trasmatta med god fart. 10 startgrupper med start var tionde minut. Trångt om saligheten men disciplin, disciplin, disciplin, hittills inga incidenter. Och vilket skådespel!

Alla var där!  Adel, präster, borgare och bönder. Gnagare, järnkaminer, bajjare och gaisare. Barnlediga pappor, kvinnor i karriären, civilklädda militärer och ett och annat bortsprunget barn. Kastellholmens södersida var fullsatt, sträckan mellan Kastell- och Skeppsholmen tätbefolkad. Södermalms skyline var ny, dagen till ära. Myriader av folk bildade ett publikt pärlband mellan Slussen, Katarinavägens backe, Fjällgatan, Ersta sjukhus och en bit bortom Ersta kyrka. Det är buss- och trafikkaos däruppe bara för att alla vill se. Äntligen fick uttrycket ”festligt, folkligt, fullsatt” ett ansikte.

Drygt 150 båtar skickades iväg i tio startgrupper under lördagen. De snabba Farr 30-orna var först och ”Maskinen” / Noel Barkelius gjorde en kalasstart och blev historisk genom att vara först i den första gruppen i den första starten i den första ÅFOR-seglingen med start på Stockholms ström. I andra startgruppen var ”Swetre” / Martin Angsell inte först över linjen men ett par båtlängder senare och med fylld blåsa drog han iväg från sina konkurrenter. Nu bryter solen igenom, första dagens båtar är på väg mot Sandhamn och kan vi egentligen ha det bättre!?