Nyheter

Kite blir OS-gren 2016

2012-05-06 - På lördag bekräftade det Internationella Seglarförbundet (ISAF) valet av tre nya OS-redskap. Den stora nyheten är att Kitesurfing kommer att avlösa vindsurfing på OS 2016 i Rio de Janeiro.

Vindsurfing, som har varit OS-gren sedan 1984, ska nu alltså bytas ut mot kitesurfing. Det beslutades på ISAF:s så kallade Mid-Year Meeting idag, lördag, i Stresa i Italien.
På ISAF:s möte, som samlade representanter från de flesta medlemsnationerna, även Sverige, gjordes också en omröstning om vilket redskap damerna ska använda som sin nya skiffklass. Det blev Mackay FX, en 49er med mindre rigg, som fick flest röster.
Nacra 17 blev den nya flerskrovsklassen som ska seglas med en mixad besättning.

Enligt Stefan Rahm, Svenska Seglarförbundets sportchef och förbundsdirektör, är besluten som tagits på ISAF:s mellanårsmöte banbrytande och något helt nytt inom ISAF:
– Att ersätta vindsurfing med Kite, att välja Mackay FX som skiff för damer och Nacra 17 som flerskrovsbåt för de mixade besättningarna visar på att ISAF litar på sina experter i de olika kommittéerna, att man lyssnar på seglarna och att man vågar ta beslut som är framåtskridande, säger han.
– Det är en inställning som ligger helt i linje med Svenska Seglarförbundets tänk. Vi måste framåt om vi ska överleva som idrott, avslutar Stefan Rahm.

ISAF:s ordförande, svensken Göran Petersson, säger att besluten markerar en ny era inom seglingen:
– Kite är ett fantastiskt komplement till seglingsprogrammet i de olympiska spelen 2016. Vi ser fram emot att se klasserna inte bara på OS i Rio 2016 utan även på världscupen och världsmästerskapen, säger han.

Kitesurfing, att surfa på en wakeboardliknande bräda med hjälp av en drake, har cirka 250 000 anhängare världen över. Även Sverige representeras av kitesurfare på olika världscuper och internationella mästerskap.
De nya redskapen får sin världscuppremiär i Melbourne i december.

Grenar på OS 2016
NY: Kite-surfing dam
NY: Kite-surfing herr
Enmansjolle dam: Laser Radial
Enmansjolle herr: Laser
Enmansjolle 2 herr: Finn
Tvåmansjolle dam: 470
Tvåmansjolle herr: 470
NY: Skiff dam: 49er FX (Mackay)
Skiff herr: 49er
NY: Flerskrov (mixad besättning): Nacra 17

Mer information
Stefan Rahm, Svenska Seglarförbundets sportchef och förbundsdirektör, tel. 070-180 85 57
Magnus Grävare, Svenska Seglarförbundets förbundskapten, tel. 070-180 85 51
Övriga frågor:
Elke Cronenberg, Svenska Seglarförbundets informatör, tel. 072-742 79 99