Nyheter

INVIGNINGEN EN KUNGLIG AFFÄR

2012-06-28 - ÅF Offshore Race Under tämligen informella former invigde HKH Prins Carl Philip vad man kan kalla Gotland Runt 2.0, d v s årets upplaga av ÅFOR. Och vilken stämning det var!

Drygt 400 personer hade samlats framför scenen på Skeppsholmen, ackompanjerade av en vindstilla sommarskymning, smällande champagnekorkar, ångbåtsvisslor och skränande måsar.

Invigningen inleddes med en kort flaggparad av de elva deltagande ländernas flaggor. KSSS ordförande Staffan Salén hälsade välkommen och drog något av en lättnandets suck när han kunde konstatera att ”nu slipper seglingen som sport att vara kvar i den mediala skuggan”. Han tackade vidare sponsorföretagets ÅF:s vd Jonas Wiström för företagets vision och vilja att vågat satsa på något nytt. Han kallade alla deltagare för KSSS ”kunder” och avslutade med att tacka KSSS kansli för ett fantastiskt arbete. 

Jonas Wiström på ÅF konstaterade lyckligt att ”en dröm nu gått i uppfyllelse” och att han framöver kunde se kanske upp till 500 båtar som tävlande om ett par år ”men då får nog färjorna och annan nyttotrafik flytta på sig en stund så att vi får en grön seglarhelg i Stockholm.” Finansborgarrådet Sten Nordin såg något förskräckt ut men kunde kontra med att Stockholm nu kunde återgå till att se ut som de fina gamla sjöfartsmålningarna från 1700- och 1800-talen med fyllda segel och livlig trafik. Framtid och historia som möts. 

Prinsen avslutade med att visa sin glädje över att få inviga världens största havskapp-segling. Han har för övrigt tillbringat fem år på Lökholmen i olika seglingssammanhang och var med på ”Röde Orm” runt Gotland för ett par år sedan. Han påpekade fördelen med att fler nu får ta del av en stor upplevelse, inte bara seglarna utan också stockholmarna och tillresta gäster. Även HKH gav en eloge åt allt frivilligt arbete som ligger bakom och avslutade med att se fram emot en spännande havskappsegling.