Medaljrace i 470, Check.

Anton och Sebbe håller oss på halster.

Harbour Racing. Alla har varit där många timmar innan. Skall det bli vänster på kryssen som det brukar vara eller kommer höger sida att ta över. Det huvudbrydet hade många  båtar att ta idag. Byigt värre, med många små korta blandat med en del längre byar. 4 varvs bana. Mycket att segla för.

Dagen utgångläge vara att kriga för minst medaljrace, dvs topp 10 totalt efter 10 race. Tyvärr så gick medaljerna iväg igår efter två tunga race.

SWE valde en start i lovart som dessutom blev tidig så de vände.  Tappade tidigt i racet och valde höger sida på kryssen som sånär klarade sig. Byarna är alldeles för korta för att komma ikapp på en sådan långbana. Killarna kämpade där nere i ”källarn” men tog ändå 5 båtar till slut, 23 i mål.

Inför sista seglingen låg de tia totalt och hade många båtar som ”pockade” på bakifrån. SWE behövde ”bara” slå ISR, ESP, NED,GER för att gå till medaljrace. Bara detta var en svår uppgift.

Denna gång valde man ett ”safe spår”, som inte blev så safe, lästart,  vänster på första kryssen. Källaren igen, visserligen ihop med ISR.  GER var med topp 8 och NED likaså.  ESP strax bakom.

Sin vana trogen seglade killarna upp sig  till topp 10  på halvvinden och länsen. Kom runt dåligt i gaten och tappade otroligt mycket på 100 seglade meter, ner i källaren igen. Åkte runt där ett varv och började komma ikapp lite och man började känna att det var kört på läktaren.

Ett varv kvar....Då sa vi på läktaren : Nu gubbar skall ni göra ert livs kryss och så kom den… små goa skift som de bara ” klocka” in, världsklass och helt plötsligt var de med i matchen igen. Tappade NZL på länsen men det blev som i Starbåtsfinalen, allt föll bara in och medaljraceavslutning på torsdag.

Gott e d.

Björn Johansson