Mange Olsson och Ralf Aspholm laddade inför ARC

Sex svenska besättningar finns på startlinjen när transatlantik-regattan ARC skjuts iväg.

 ARC eller Atlantic Rally for Cruisers är världens största regatta över Atlanten sett till antal båtar. Många väljer att delta i tävlingen som en extra säkerhet när de ändå vill över till Karibien eller ännu längre västerut. Men bland deltagarna finns även mer ambitiösa besättningar som deltagit flera gånger och som satsar på vinst.

Från Sverige startar sex båtar med några av Sveriges stora namn i besättningarna: Volvo Ocean Race-veteranen Mange Olsson på Baltic 64:an Triumph med skepparen Börje Toresson samt Ralf Aspholm, flerfaldige vinnare av Gotland Runt samt EM- och VM-medaljör i ORCi, som ingår i besättningen på Vendetta, en First 36.7.

För Ralf Aspholmoch hans besättning på Vendetta är målet med tävlingen tudelat.
– Det ena målet är själva seglingen, det vill säga segling i liten båt över stort hav, vilket i sig är ett spännande äventyr, rapporterar Ralf direkt från Kanarieöarna.
– Det andra målet är förstås att göra så bra placering som möjligt för ju närmare startdag vi kommer desto mer gör sig tävlingsinstinkten tillkänna och målsättningen skruvas upp ytterligare några snäpp. Målet är att ligga i topp.

ARC startar varje november från Las Palmas på Kanarieöarna nonstop till slutmålet Rodney Bay på karibiska St. Lucia. För de 2 700 sjömil med passadvindarna i ryggen räknar man i genomsnitt mellan 14 till 21 dagar.

I crusing-klassen – till skillnad från de båtar som deltar i handikappsystemet IRC – är även motorkörning tillåten.

 Fakta ARC
ARC är öppen för kölbåtar med en minimi-längd på 8,23 meter och en maxlängd på 25,91 meter. För katamaraner gäller 8,23-18.29 meter LOA. Båtar utöver den storleken kan få delta i "Open Division". Förutom cruising-klassen används handikappsystemet IRC.

//Elke Cronenberg Svenska Seglarförbundet