OS-guld till Lööf och Salminen

De svenska seglarna i starbåt Fredrik Lööf och Max Salminen gjorde det som ingen trodde gick. De passerade britterna i dagens medaljrace och gick från en bronsplats till ett guld.

Publicerad 5 augusti 2012 - 14:37–Uppdaterad 5 augusti 2012 - 15:10 på svt.se

-Det är sjukt. Vi vågade inte tro på detta, sa assisterande förbundskapten Thomas Rahm till SVT direkt efter seglingen.

Sverige började bra direkt och ledde vid första krysset. Då var brassarna ganska långt efter och det luktade silver. Men åt britterna trodde ingen att det fanns något att göra.

Men på den sista krysset och länsen tappade britterna tre placeringar och plötsligt stod det klart - svenskt guld i segling.

-Jag vågade inte tro i min vildaste fantasi att Fredrik skulle spika detta och samtidigt att regerande guldmedaljören skulle segla bort sig så här, säger SVT:s expert Marit Söderstöm Nord.

"De går ut och klappar till dem"
-Vi visste att chansen fanns men att den var väldigt väldigt liten. Underbart. Det var grym press på dem och de går ut och klappar till de andra, säger Rahm om Lööf/Salminens fantastiska bedrift.

-Fredrik har haft svårt att segla medaljrace. Det här var ett bevis på att han verkligen är en av de där allra största seglarna som finns.

-De är enormt nogranna, nästan sjukligt, förklarar Rahm succén.