OS-guldskräll för Lööf och Salminen

Starbåtsseglarna Fredrik Lööf och Max Salminen tog OS-guld efter en suverän spik i medaljfinalen. Det är Sveriges första OS-guld i segling sedan 1976.

Medaljörerna var redan givna innan Starbåtens medaljfinal idag, frågan var bara vem som skulle få vilken valör.
Fredrik Lööf och Max Salminen låg trea och kunde som sämst få brons idag. Oddsen att klättra ända upp till guld var små. Det var nödvändigt att ha fem båtar mellan sig och britterna Iain Percy/Andrew Simpson, som låg på första plats, och minst en båt mellan sig och brasilianarna. Det här nästan omöjliga scenariot blev till och med överträffat. Britterna och regerande OS-mästarna, som ledde hela OS med god marginal och 12 poäng inför medaljfinal, placerade sig bara åtta efter att knappt före mål tappat ytterligare placeringar. Brasilianarna som låg världsetta under hela den här och förra säsongen och som tagit guld de senaste två VM, placerade sig sjua och hamnade därmed på bronsplats.

Att besättningen har tagit Sveriges första guld på det här OS, är ännu inte greppbart för besättningen:
– Det är svårt att förstå, det vågade man inte ens drömma om, berättar en euforisk Max Salminen.
Strategin inför racet i morse var att vinna medaljracet:
– Vi siktade på silvret i första hand, säger han och berättar om snacket ombord:
– Vi var hur coola som helst under hela racet och koncentrerade oss på att segla under full kapacitet hela tiden. Plötsligt insåg vi att vi hade silver. Sedan ville det sig ännu bättre, det såg vi först när vi tittade på engelsmännen.

Repetition av 2008
Medaljtrion är nästan densamma från OS i Qingdao 2008. Då var det britterna Iain Percy/Andrew Simpson som tog guld, Robert Scheidt/Bruno Prada från Brasilien silver och Fredrik Lööf, då med Anders Ekström, brons.
Senast Sverige tog OS-guld i segling var John Albrechtsson och Ingvar Hansson 1976 i Montreal i klassen Tempest.

Resultat Starbåt
1 Fredrik Lööf/Max Salminen, SWE, (tot 32 poäng)
2 Iain Percy/Andrew Simpson, GBR, (tot 34 poäng)
3 Robert Scheidt/Bruno Prada, BRA, (tot 40 poäng)

Fler resultat

Läs mer från Svenska Seglarförbundet