Ojämna KSSS VM-insatser i Starbåt

VM gick ju som oftast under OS-åren tidigt denna säsong - i Hyères, som fick ta över efter Marseille som av olika skäl backat ur.

Den tidiga veckan i maj bidrog möjligen till att deltagarantalet var förhållandevis lågt – drygt 70 båtar. Men hela eliten var förstås där. Från svensk sida KSSS OS-hopp Fredrik Lööf/Max Salminen. I övrigt de glada amatörgubbarna Tompa Löfstedt/Håkan Lundgren, också KSSS,  Lars  Edwall/Danis Carlsson från GKSS (som båda liksom Fredrik/Max värmt upp på EM i San Remo ett par veckor tidigare) samt Ingvar Krook/Benjamin Peterson, tredje KSSS-besättning.

Mästerskapet blev i huvudsak en tvekamp mellan de båda tidigare världsmästarna Robert Scheidt och Ian Percy. Inför sista seglingen hade Scheidt, som ”bara” hade en 2a plats som bäst, ändå ett övertag över Percy, som med två spikar även hade en 17e plats i bagaget. Det blev en ren matchracing med många hårda ord från den senare, som blev nedtryckt till en 38e plats i mål och därmed förlorade guldet med två poäng. Frågan är om inte Scheidt är tidernas bäste seglare – sex Laser VM, tre Star-VM och OS-mästare! Bronset togs överraskande, endast ett poäng efter, av allt starkare seglande comebackande tidigare europamästaren och proffsseglaren från Danmark, Michael Hestbaek.

De svenska insatserna blev tämligen ojämna och även Fredrik/Max varvade bra och dåliga placeringar i de ganska svårbedömda vindarna. Ett första varv med fördel på ena sidan följdes ofta av ett andra med fördel på motsatt sida. Vindarna var överlag svaga till måttliga – bara ett hårdvindsrace. Vi slapp de fruktade Mistralvindarna som ibland kommer ner från bergen.

Fredrik/Max inledde urstarkt med en andraplats efter hemmafavoriten och likaledes dubbla världsmästaren Xavier Rohart och såg ut som klara medaljpretendenter. Efter att ha varvat detta med en 32a plats i nästa segling såg de inte lika lovande ut. Men efter en 3e plats i tredje efter Ian Percy och likaledes världsmästaren Mateusz Kuznierewicz såg det dock åter bättre ut. Sen ner igen – en 27e plats gjorde att det såg tämligen dystert ut. En bra avslutning med 4e och 7e plats gjorde att de ändå fick en stark 5e plats sammanlagt och visade att de kommer att bli att räkna med när det drar ihop sig till OS i London.

Även Tompa/Håkan var väldigt ojämna och hade flera oerhört starka förstakryssar med bl a rundningar på 3e och 10e plats men lyckades sen tappa ner till runt 30 på andra varven! Det blev till slut en 15e som bäst och 28 totalt. Kunde varit bättre.

Lars/Danis fick inte alls till det lika bra som på EM och gav till slut även WO i sista seglingen. Själva hade vi flera seglingar mellan 20-30 men två dåliga drog ner totalen till 37. Vi var dock ändå ganska nöjda med att i flera seglingar segla ganska jämt med den professionella eliten trots att träningen skett på kontorsstolen.

Arrangemangen var fina – man har ju stor rutin med den årliga OS-klassregattan och mängder av mästerskap. Trevligt även på land med ”pastapartyn”, regattamiddag mm. Svenskgänget blev dessutom hembjudet till en trevlig kväll i Danis nya fina hus tjugo minuter bort i Bormes-les-Mimosas.

Ingvar Krook