Presskonferensen: "Vi är igång!"

En välbesökt presskonferens klockan 15.00 markerade inledningen på ett av årets största publika event i Stockholm.

Med ett tjugotal medier närvarande gav några av tävlingens huvudpersoner kommentarer och synpunkter på nyheterna och tävlingen. Stockholms stad har både aktivt och praktiskt stött tävlingen.

Finansborgarrådet Sten Nordin (M) sade på stadens vägnar att ”vi vill värna om arrangemang som gynnar både stockholmarna och tillresta besökare. Vi vet genom ’tjuvstarten’ förra året att den här typen av evenemang skapar nyfikenhet och ofta får stor spridning utomlands och därmed gynnar bilden av Stockholm. Förra året var prinsessbröllopet den stora stockholmshändelsen, i år blir det ÅFOR 2012.

”Huvudsponsorn ÅF:s vd Jonas Wiström gör sitt elfte Gotland Runt i år. Han förklarar att skälet till att ÅT går in som sponsor är främst för att skapa en mötesplats för att både hitta kunder och potentiella arbetstagare: ”Men vi vill också bredda intresset för segling som företeelse och sport. Jag vill gärna jämföra med längdskidåkningens Vasalopp som ju bredda intresset för den sporten enormt. Här finns likheter mellan sporterna, både uthållighet och naturupplevelser. Men till skillnad från skidåkarna vill vi helst ha mycket vind, en nyckel till framgång.”

KSSS ordförande Staffan Salén berättade att det främsta syftet med att förlägga starten till inne i Stockholm var att synliggöra seglingen som publiksport och att detta verkligen är det rätta tillfällen. Förra årets vinnare Ralf Aspholm vill vinna i år igen men menar att det är många om budet: ”Jag har vunnit Gotland Runt fyra gånger och det finns några gemensamma framgångsfaktorer: att man trimmat ett bra team, att man har bra båt och segel och har koll på väder och vind. Det ska bli spännande med den första delsträckan som ju är inomskärs vilket vi inte haft tidigare.”

Magnus Woxén har en tydlig målsättning. Han är ute efter ”first line honor”, d v s vara första båt över mållinjen i Sandhamn. Han seglar en Farr 30 ”och eftersom jag startar som första båt gäller det att se till att hålla den platsen hela vägen.” Tävlingsledaren Fredrik Feldreich tycker att det är skönt att tävlingen nu är igång: ”Båtarna har börjat strömma in och på regattaexpeditionen är vi i full gång. Utöver att starten sker i Stockholm har vi flera nyheter: en ny förstasträcka inomskärs, en kraftigt förstärkt och tekniskt förbättrad web för deltagare och tävlande samt en egen tävlingsradio – Radio ÅF Offshore Race som vi kör tillsammans med Skärgårdsradion.

Vad väntar vi på? Spelet kan börja