Nyheter

Andra OS-medaljen i segling – Rasmus Myrgren tog brons i Laser

2012-08-06 - OS Myrgren seglade intelligent och höll nerverna i styr i en nervkittlande duell mot konkurrenten Stipanović.

Svenskarnas medaljskörd fortsatte på måndagen efter söndagens OS-guldskräll av Starbåtsseglarna Fredrik Lööf och Max Salminen.

Rasmus Myrgren gick in i medaljfinalen på en tredjeplats och kunde som bäst få brons och som sämst komma fyra. Striden om bronset stod mellan honom och kroaten Tonci Stipanović som bara låg 1 poäng bakom. Placeringen i medaljfinalen spelade därmed ingen roll, utan deras inbördes placering skulle komma att bestämma vem som skulle ta bronset.

Efter en mindre lyckad start seglade Rasmus om kroaten. En ledning som han kunde hålla in i mål och säkra bronset.

De svenska tv-tittarna som såg medaljfinalen live på SVT höll dock andan. Kort före medaljfinalen blev det känt att den mättekniska kommittén lämnade in en protest mot Myrgren där han anklagades för att ha justerat sin utrustning på ett regelvidrigt sätt. I protestförhandlingen efter medaljfinalen visade det sig att protesten var ogrundad och det stod då klart att medaljen var säkrad.

Rasmus Myrgren fick bara 10 minuter innan start veta om protesten, men lyckades koppla bort alla tankar kring den och fokusera på racet. Hans känslor på morgonen beskriver han som ett virrvarr av både lugn och nervositet. Efter att resultatet stod fast var han överväldigt av glädje:
– Det här har varit min dröm sedan jag var barn! Jag har kämpat så hårt så länge, säger Myrgren och så här i efterhand var det värt varje minut av slit:
– Den här resan har varit extremt inspirerande för mig.

Den regerande världsmästaren i Laser, australiensaren Tom Slingsby, som lett hela grundomgången, bevakade framgångsrikt den enda konkurrenten, cyprioten Plavlos Kontides, och tog därmed åter OS-guld.

Resultat:
1 Tom Slingsby, AUS, 43 poäng
2 Pavlos Kontides, CYP, 59 poäng
3 Rasmus Myrgren, SWE, 72 poäng
Fler resultat här

Fakta Rasmus Myrgren
Det är andra gången som 33-årige Myrgren deltar på ett OS. På OS 2008 i Kina missade han medalj mycket knappt i medaljfinalen och fick istället en6:e plats totalt.
Rasmus Myrgren, som bor i Göteborg, tävlar för GKSS med moderklubb Rådasjöns SS har avslutat sina studier till civilingenjör (maskin) på Chalmers.

Mer om Rasmus Myrgren

Ovanstående pressrelease från Svenska Seglarförbundet.