Thomas Blixt VM-tvåa efter ny seger

Efter en ny seger i bankappseglingen på torsdagen klättrar KSSS-seglaren Thomas Blixt och hans finsk-svenska besättning på TP52:an Blixt Pro Sailing upp till en total andraplats i VM i havskappsegling klass ORCi i Helsingfors.

– Två spikar på ett VM är ju inte dåligt. Det visar att vi kan vara med i toppen och slåss, säger Thomas Blixt.
 
VM i ORCi har samlat Europas bästa havskappseglare. Regerande världsmästare italienaren Alberto Rossi på Farr 40:an Enfant Terrible har hittills visat sin klass genom att leda VM-seglingarna från start. Igår fick han dock för andra gången se sig slagen med sju sekunder av Thomas Blixt och hans blandade besättning på TP52-båten från svenska KSSS och finska NJK.
 
– Vi gjorde en rätt dålig start och hamnade i lä om de andra i den lätta och ojämna vinden. Men sedan lyckades vi väldigt bra med att läsa vindstråken så vi fick till snabba kryss- och länsbogar mot slutet. Då seglade vi ifrån Rossi och gick i mål sju sekunder före - på korrigerad tid.
 
I VM ligger nu Blixt Pro Sailing tvåa eftersom man får räkna bort sitt sämsta resultat, vilket var andra dagens segling som man tvingades bryta.
 
Norska TP52:an Wolfpack fick åter se sig slagen av Blixt Pro Sailing och gick i mål som trea på omräknad tid.
 
– Vi är oerhört nöjda med VM:et så här långt. Stefan Winberg är suverän som taktiker, vi har bra team spirit ombord och killarna trimmar så att vi får hög fart i båten, förklarar regerande svenska mästaren Thomas Blixt.
 
KSSS ligger i topp även i den mindre klass B i ORCi, där Patrik Forsgren har en poängs ledning med sin First 36,7 Team Arken Zoo. Forsgren har vunnit två race, haft två andraplatser, en tredje och igår en fjärde. Mats Wictorin i X-332:an Boxer blev tvåa i gårdagens race.
 
Nu återstår en lång havskappsegling under fredagen och en bankappsegling på lördag innan segrarna kan utses i årets VM i ORCi.