Tim Shuwalow och Thomas Ekefalk 8:a på VM i F18

Just hemkomna från F18 VM i klassiska Alamitos Bay i Los Angeles är Tim Shuwalow och Thomas Ekefalk fyllda av intryck och idéer.

”Väldigt annorlunda förhållanden mot Baggensfjärden” säger Tim om samma vatten som var värd för OS 1984 och Tornado VM 1993. Öppet hav, krabb sjö och ett underliggande ”swell” tillsammans med allt ifrån lätt vind och hårdvind utmanade 120 team från 16 länder. Vann gjorde den franska besättningen Olivier Backes och Matthieu Vandame.
 
Klassen är namnkunnig med multipla världsmästare, olympiska medaljörer och America’s Cup seglare och kanske konkurrenskraftigare än någonsin nu när många har siktet inställt på OS i Rio 2016 i den nya mixed klassen, Nacra 17. Darren Bundock, med Jeroen van Leeuwen, känd från Svenska F18 raider och träningsläger på Baggen samt Russel Coutts träningspartner i AC45, fick nöja sig med en 7:e plats.
 
Tretton race genomfördes varav första sex var kvalificeringstävlingar för GOLD och SILVER finaler. Tim och Thomas kvalificerade sig till guld-final genom en stark inledning och kunde sedan konstatera att ”konkurrensen vid lovart på startlinjen var mördande”. Tuff konkurrens krävde stabilitet och efter en bra serie och bara något enstaka bottennapp slutade svenskbåten 8:a.
 
Sverige står sig starkt, den lokala kunskapen om katamaransegling är hög på KSSS och ingen svensk besättning har tidigare placerat sig bland de tio bästa i världens mest konkurrensutsatta katamaranklass. Det borgar för en stark fortsatt utveckling. Nästa VM genomförs i Italien och vi hoppas på en större svensk delegation för att försvara färgerna. Thomas (SM-vinnare både 2011 och 2012) fortsätter i F18 medan Tim satsar på den nya Olympiska multi-hull klassen Nacra 17. ”Båten är beställd men inte levererad så säsongen avslutas med F18. Fast med en kvinnlig gast” säger Tim.

Resultat

Bilder