Träningsläger med mästaren

Förra veckan tillbringade de svenska laserseglarna Jesper Stålheim och Emil Cedergårdh på Gardajön. Där tränade de tillsammans med den femfaldige OS-medaljören Robert Scheidt, Brasilien.

Jesper rapporterar om träningen:

Förra veckan blev inte riktigt som den var planerad. När jag, på tisdag förra veckan, satt i bilen på väg till Stockholm för att delta i Laser Clinicen innan KSSS OCR regattan hade jag inte en tanke på att jag tre dagar senare skulle sitta på ett flyg till Italien. Magnus ringde när jag närmade mig Jönköping och undrade vad jag hade för planer den 6-10e. November undrade jag? Oktober svarade Magnus…

Magnus hade efter lite samtalande med Fredrik Lööf kommit fram till att Robert Scheidt, som nu skulle göra comeback i laser skulle vara en perfekt träningspartner för oss. Lööf hjälpte till och la in ett gott ord och Magnus fixade så vi kunde åka ner och träna tillsammans med Robert för att se om det kanske skulle gå och utveckla ett längre samarbete.

Emil Cedergårdh utmanar Robert Scheidt

Så efter lite fixande och trixande flög jag (Jesper) och Emil till Italien för att delta på ett fem dagars seglingsläger tillsammans med bla Robert Scheidt. En Kroat och en italienare var även med.

Jag pratade i telefon lite med Freddy innan jag åkte ner där han berättade att det bästa med Robert var det extremt höga fokus han hade på träning. Det blev vi varse om direkt på första dagen när han i stort sett vann hela tiden. Lite småbitter var vi efter det. Men det betydde ju också att vi verkligen var tvungna att segla närmare 100% för att ha en chans att slå honom. Det var inte bara det faktum att han seglade båten väldigt snabbt och imponerande smidigt, efter ganska många år ur klassen, utan att han seglade rätt i stort sett hela tiden. Lägg där till att han inte direkt undvek båt-båt situationer vilket fick Emil att säga ”han är den absolut bästa jag någonsin tränat mot”. Och vi har tränat mot de flesta laserseglare…

Fr.v. Emil, Jesper, coach Alp Alpagut, Robert Scheidt m.fl.

Höjdpunkten blev dag tre då vi runt klockan nio sjösatte i den nordliga vinden och länsade 2,5h till Casteletto. Där hade Roberts starbåtscoach en resturang som vi käkade tre rätters lunch på innan vi sjösatte och länsade 2,5 timmar tillbaka i den sydliga vinden. Totalt över 55km undanvind på en dag. Jag fick upp farten när vinden ökade lite i slutet och var riktigt snabb och fick sätta honom på plats lite vilket var skönt!

Jesper Stålheim

De sista dagarna körde vi lite matchraceing vilket är något vi känner att vi ska lägga mycket tid på i framtiden. Där var han väldigt duktig, men absolut inte oslagbar.

Det blev fem otroligt värdefulla dagar där vi verkligen fick puscha oss själva för att vinna. Vi kom bra överens med Robert och har pratat om framtida tränings samlingar tillsammans vilket kan bli otroligt värdefullt.

Jesper Stålheim

Artikel är från Svenska Seglarförbundet www.ssf.se