Vindile tar sig runt Gotland meter för meter

Bengt Eriksson från Sundsvall är en skeppare av annorlunda slag. Han seglar en Wasa, byggd i Göteborg 1980.

Båten gör i år sin tolfte tävling runt Gotland.

De senaste tre åren ser placeringarna ut så här, två, etta, tvåa.

Nästan alla båtar i ÅF Offshore Race har ett företagsnamn, alltså en sponsor. I alla fall alla som är med i toppen i sin klass. Alla utom en.

Båten heter Vindile, och skepparen Bengt Eriksson.

Målsättningen i år är som alltid; att vinna en meter i taget.

- Om vi vinner tillräckligt många meter, vinner vi, säger Bengt filosofiskt.

Att båten och besättningen också i år tillhör favoriterna tar man med ro.

- Kuling, är också ett ledord. Vi ska ha kul när vi seglar, det är överordnat allt annat. Om man inte har kul ska man göra något annat, menar Bengt, och tillägger:

- Jag vill ha en ödmjuk hållning, men jag ska ändå ge ett tips; om allt håller så är vi högt upp i resultatlistan i år också.

Vindile vann sin klass förra året, och var totaltvåa, och höll på att också ta line honour, alltså snabbaste båt runt banan.

Till slut lyckades Niklas Zennström slinka förbi. Skypegrundaren hade en riktigt högteknologiskt vinthund som vunnit en mängd tävlingar jorden runt. Ombord hade Zennström också en proffsbesättning med några av världens bästa seglare.

Ombord på Vindile finns inga proffs.

Bengt Eriksson har en annan syn på hur man rekryterar besättning, hur man vinner. Han låter helt enkelt ungdomar som har lust att lära sig att segla vara med. Och med denna besättning seglat brallorna av några av världens bästa havskappseglare.

- Jag vill genom segling lära de här ungdomarna att allt är möjligt, säger Bengt Eriksson.

I år behövde han två nya gastar. Han lade ut en enkel platsannons på webben. Och fick så många ansökningar att han inte kunde hantera alla.

- Det var roligt. Det visar att det vi gör är attraktivt för många unga. Och det gör mig glad, och värt alla pengar det kostar mig privat, säger han.