Ice Cup 2013 – Guld och silver till KSSS lag

I helgen arrangerade Gamla Stans Yacht Sällskap och At Sea Sailing Events, med Henrik Grape och Karin Holmsten i spetsen, den årliga höjdpunkten ”Ice Cup” för 13:e året i rad. En sannerligen uppskattad segling bland många seglare.

Det bästa beviset för denna uppskattning är att kappseglingen alltid säljer ut samma dag som anmälningstiden påannonseras! I år deltog 24 lag om 4-5 personer i besättningen, och inte mindre än ytterligare 20 lag hamnade på väntelista! Med en av Sveriges främsta seglingsledare i Robban Ohlsson var ytterligare en Ice Cup-succé att vänta! 

Kappseglingarna genomfördes sedvanligt i de J-92 som At Sea har vid Skoghem & Wijks förträffliga anläggning på Lidingö. Förhållanden var de bästa tänkbara, med strålande sol, en stadig och tidvis kraftig västlig bris, 8-10 m/s hela helgen, som pumpade genom gattet in mot Hustegafjärden. För att vara andra halvlek av november var kylan inte ett större problem. Såvida man inte ramlade i vattnet under pågående kappsegling, som vi noterade att en av deltagarna gjorde!

 

Efter en god frukost i Klubbhuset och genomfört skepparmöte, började de första sex lagen att rigga båtarna och förbereda inför första start 09:30 på lördagen. Givet den goda brisen hann vi genomföra hela tre omgångar, det vill säga inte mindre än tolv race om 15-18 minuter per race på en kort kryss-länsbana med två varv och länsmålgång.

 

Redan första dagen visade ett antal av mina förhandstips att formen var på topp, såsom Team Spike (Micke Lindqvist mfl), Team Happy Yachting (Johan Qviberg m.fl.) och Team North Sails (Martin Angsell m.fl.) som alla hade flertalet topplacering. Team North Sails imponerade mest med tre spikar!  På kvällen hade seglarna lika trevligt som vanligt har jag förstått då traditionen bjuder bastu, god middag, bra musik och härlig stämning.

 

Dag två bjöd på fortsatt sol och goda vindar. Seglingsledningen lyckades klämma in både en fjärde och femte omgång, så alla lagen fick ytterligare två matcher innan det blev dags för uträkning och final uppställning. De sex bästa lagen gjorde då upp i ett finalrace. Helt övertygande lyckades Team North Sails (KSSS) även spika detta race och hade därmed radat upp sex vinster av sex möjliga. Helt enkelt välförtjänta guldmedaljörer! Även på andra plats hittade vi en KSSS-båt, genom Team Happy Yachting med Johan Qviberg & Co.


Hur gick det för oss? Vi vann… priset om bästa klädsel. Detta tack vare en kreativ huvudbonad på skepparen! Men framför allt hade vi en suverän avslutning på säsongen, som för oss var första kappseglingen på 15 år för just denna gamla Express-besättning. At Sea har verkligen hittat ett vinnande koncept, både sportsligt och socialt. Vi kommer gärna tillbaka nästa år om vi hinner anmäla oss!

 

Text: Patrik Salén, ordförande BKK.