470-killarna på träning i Rio

Det kom ett telegram....från Rio. Rio välkomnade oss segelmannamässigt och lite överraskande med mångfacetterade seglingsförhållanden.

Två beslutsamma, nöjda och belåtna herrar är just hemkomna från (vad som ur en lekmans perspektiv kan tyckas händelsernas centrum), Oljeriggar, fotbollsarenor, Olympiska ringar. Onekligen leder många vägar till Rio de Janeiro i dessa tider - så gör även våra.

Listan på superlativer kan göras lång. Men låt oss inte rada upp dem. Ännu mer intresseväckande ur en seglares perspektiv är  var i Rio seglingen kommer att äga rum. Det är nämligen så (lite förenklat) att Rio breder ut sig runt en bukt. Banområden för OS är givetvis inte definitivt bestämda i dagsläget men det finns ett officiellt Isaf dokument vilket identifierar fem tänkta banområden, tre inne i denna bukt och två utanför bukten. Förhållandena skiljer sig relativt markant beroende på var du seglar. 

Vi har fått oss en gedigen bild av vad Rio har att erbjuda. Många timmar på vattnet får oss att våga oss på en försynt sammanfattning; förhållandena är varierande och bättre än väntat med knapp tonvikt mot lättare vindar, präglad av termisk vind. Den spontana reaktionen av Rio är att den vinnande seglarprofilen troligtvis kommer att behöva behärska det mesta. (Som så ofta)

Det är många pusselbitar som skall läggas innan det är dags. Vi la några nu.

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström KSSS elitsatande 470 ekipage mot Rio 2016.