49er EM i Århus Danmark

Svettig dag för arrangörerna. Det blev stora vindspring hela dagen i Århus idag då EM för 49er startade. Vädret uppförde sig lite speciellt idag.

Stora moln släppte en vindby i fem minuter sen vred vinden och nästa moln släppte en  fem minuters by  60 grader från den gamla byn och så höll det på. Två seglingar avbröts nära kryssmärket. Det blev många timmar på vattnet, men vi fick igenom 2 race per grupp(tre) . Bästa svensk efter första dagen är Victor Bergström/ Victor Västernäs på en femte plats.

Detta var den första kvaldagen av två. 31 båtar av 91 startande i 49er fleeten går till guldfinal. Den som leder silverfleeten efter dag tre går in i guldfleeten. Detta är en av nyheterna i årets EM format. Efter ytterligare en dag halveras guldfleeten till ett finalfleet på 18 båtar.

Tjejerna i FX seglade tre race, där Johanna Sommarlund imponerar igen med en ny tillfällig gast från Tyskland Kevin Reisenaver. Johanna och Kevin ligger på en bra tionde plats. Julia Gross är också med och seglar tillfälligt med Cecilia Jonsson.

KSSS barometern efter första dagens seglingar

10 Johanna Sommarlund/

28 Nils Åkervall/ David Jonsso

36. Julia Gross/ Cecilia Jonsson

38 Sebastian Östling/ Kalle Torleén

53. Charlie Ekberg/ Nicklas During

63. Gustav Pettersson/ Marcus Anjemark