Nyheter

Amatörer och proffs möts på lika villkor – nästan…

2013-06-27 - ÅF Offshore Race I år finns tävlande som representerar hela 11 länder. Internationell media fanns också på plats vid presskonferensen. Tävlingen röner allt större uppmärksamhet utomlands.

Två internationella seglingsproffs fanns på plats. Jochen Schumann är skeppare på Europas största enskrovsbåt, 100-fotaren Esimit. Det är första gången som båten är i Nordeuropa och därmed också första gången han seglar ÅFOR. Han är av många favorittippad till line honor, d v s att vara första båt över mållinjen – därmed inte sagt att det är totalseglaren. Alex Thomson seglar den tekniskt avancerade Hugo Boss-båten och ser fram emot att få lära känna den svenska kusten. Men avgörande för honom att komma hit var faktiskt att starten var mitt i Stockholm. – För en gång skull får man som havskappseglare komma nära publiken.

KSSS ser seglingen som en folksport – då får man leva som man lär. Därför intervjuades de två amatörseglarna Eva Sporrner och Magnus Nordgren. Eva är styrelseledamot i den kvinnliga seglarföreningen QSS som bildades redan 1979 och gav en del kloka och roliga åsikter om skillnader mellan att segla i kvinnlig och i en manlig besättning.

Tävlingens minsta båt är den sju meter långa Team Räknäs där Magnus Nordgren är skeppare. Han förstår att det naturligtvis är vansinne att segla en så liten båt runt Gotland "men till första Gotland Runt hade vi inte råd med något större". Och på den vägen är det. Han har, årets segling till ära, skaffat sig ny kostym till regattabalen och, som han uttrycker, "hoppas jag får använda den också...".