Avantime ORCi EM 2013 efter fyra av nio seglingar

Två havskappseglingar och två bankappseglingar är nu avverkade i Avantime ORCi EM på Sandhamn. Därmed återstår fem bankappseglingar under torsdag till lördag

Mästerskapet har locka 550 seglare fördelade på 60 båtar från åtta nationer av olika typer och storlekar. Norska Camilla, estniska Amserv och svenska Team Arken Zoo leder respektive klass 

Tävlingarna inleddes under måndagen, med gynnsamma sydostliga vindar om 5-7 sekundmeter, med två bankappseglingsrace ungefär en distans utanför Revengegrundet, Sandhamn. Båtarna är indelade i tre klasser, ORC 1, ORC 2 samt ORC 3, efter storlek. Mästerskapet består av totalt nio race, varav två är havskappseglingar och övriga sju består av bankappseglingar. Efter den första dagens seglingar ledde den norska båten Trucknor Wolfpack i ORC 1, den estniska båten Premium i ORC 2 samt ytterligare en estländsk båt, Sugar 2, i ORC 3. Marginalerna till övriga båtar var dock relativt små och som bekant kan allt hända inom segling.

Under tisdagen startade havskappseglingsmomentet, vilket skiljer sig i antalet distans för de tre olika klasserna beroende på båtarnas storlek. De största båtarna i ORC 1 seglar 153 distans, de mellanstora i ORC 2 seglar 98 distans och de minsta båtarna i ORC 3 seglar 84 distans. Vindarna låg mellan 7-9 sekundmeter och något högre i byarna med sydliga vindar. De första båtarna kom in vid 01.00 natten till onsdag och de sista passerade mållinjen straxt efter klockan 10 på onsdag förmiddag.

Efter havskappseglingarna leder den norska båten Camilla, med skepparen Ole Martin Vordahl, i ORC 1. Den estniska båten Amserv, med skepparen Juss Ojala, leder i ORC 2 och bland de minsta båtarna i ORC 3 leder den svenska KSSS-registrerade båten Team Arken Zoo med skepparen Patrik Forsgren.

Idag onsdag är det inga race, utan tävlingen återupptas imorgon torsdag med bankappseglingar. På torsdag är det regattamiddag för seglarna och varje dag har Avantime anordnat en after sail som har varit väldigt uppskattad.

Hittills har årets europeiska mästerskap kantats av utmärkt seglingsväder, spännande race och nöjda seglare. Med ett par tävlingsdagar kvar hoppas vi att vädret är på seglarnas sida så att vi får fler rafflande race att se fram emot.

Helene Lidman