Bortaseger i lag-SM i optimist

Efter utslagsseglingarna stod det mellan 12 lag. Och det var RÖSS lag 1 från Västra Frölunda som drog det längsta strået.

Det var ovisst in i det sista, men när målskottet gick stod det klart att RÖSS lag 1 hade genomfört lag-SM i optimist på det bästa sättet. KSSS lag 1 fick se sig besegrade i finalen, och LESS lag 1 kom trea.  

Det var friska vindar som svepte över Baggen, vilket gjorde seglingen mer intressant än gårdagen med snabba beslut, sammanstötningar och hetsiga diskussioner båtarna emellan.

Ett lag som bemästrade förhållandena bra var HjBK lag 2 som uppvisade fenomenal rutin och smarta seglingsvägar hela söndagen. Det gjorde dem till bästa tjejlag. Kudos åt Stina Granholm, Caroline Pettersson, Matilda Krantz och Louise Gottfridsson som visade att de klarar Baggensfjärden lika bra som Hakefjorden. Hakefjorden kallas ju Tippen, och Tippens köpcentrum finns ju i Saltis, vilket kanske gjorde att de kände det som hemmabana…

LESS is more
En annan som seglade fantastiskt var Olle Aronsson, LESS lag 1, som uppvisade de rätta takterna. Svenska Optimistförbundet fann det för gott att utse Olle till årets rookie – någon att se upp för i framtiden. Olle, rankad 25:a, har under hela säsongen visat att Lerum och Lessudden är ett bra ställe att lära sig segla optimist på ett fantastiskt sätt.

Men finalseglingarna var ändå vad alla väntade på. Och inte förgäves. Under dagen blev det alltmer spännande ju färre lag som var kvar. De tolv som klarade sig till finalseglingarna blev snart färre. Till matchen om tredjepris var det LESS lag 1 som skulle möta RÖSS lag 3. Efter en ruskigt spännande segling visade det sig att LESS denna gång hade bättre hand med båtar och vindar. Stort grattis.

Och så var det då dags för finalsegling. Hemmaseglarna i KSSS lag 1 mot RÖSS lag 1. Anspänningen var så tät att det gick att ta på den. Alla seglarna visste att det var nu det gällde. Och som de seglade. Det fanns ett skäl till att just dessa två lag var last standing – men en måste ju vinna. Första racet tog KSSS hem, det andra RÖSS. En match kvar. Allt hängde på detta. Denna gång var det RÖSS som var snäppet snabbare – Erik Nevhagen, Lucas Bergström, Josefine Åkesson och Carl Germundsson heter dagens hjältar. Vad kommer inte dessa seglare kunna åstadkomma i framtiden?  

Tack alla seglare och funktionärer som gjorde lag-SM i opti till en sådan framgång! Och tack till vädergudarna som höll en vakande hand över hela arrangemanget.

Resultat m.m