Brons till KSSS i EM starbåt

Ett sommarfagert Båstad bjöd 39 starbåtar på en härlig seglarvecka i Laholmsbukten med varierande vindar och näst intill tropisk värme.

Europamästerskapet samlade starbåtsseglare från elva nationer. Eftersom det var hemmaplan kom naturligtvis flest deltagare från Sverige, sjutton båtar alla laddade till max med stora förväntningar på framskjutna placeringar. Det blev två medaljer för Sverige.

Silvermedaljen tog Mats Johansson och Stefan Hemlin. Mats hade inför EM varit i Italien och hämtat hem en ny starbåt från Folli. Av allt att döma så lyckades Mats och Stefan få bra fart på båten. Stort grattis till Mats och Stefan till den fina prestationen.

Bronsmedaljörer blev Tom Löfstedt och Anders Ekström. Jättegratis till dem. Tom som tagit över Fredrik Lööf´s guldbåt från OS 2012 fick god hjälp av Fredriks gast från OS-satsningen 2008 (bronsmedalj), Anders Ekström. Anders, som numer är färdigutbildad möbeldesigner och bor i Åre, och seglar endast sporadiskt har uppenbarligen inte glömt bort mästartakterna. Kanske får vi se mer av honom på starbåtsbanorna i framtiden. Tom Löfstedt har sedan många år sin bas i Schweiz och har därför möjlighet att delta i många av de internationella regattorna på kontinenten.

Guldmedaljen vanns av det suveräna paret Diego Negri och Frithjof Kleen från Italien. Sex spikar och en trea. Det spelade ingen roll vilka förhållanden som gällde på banan – Diego och Frithjof toppade ändå. Helt outstanding! Det är bara att tacka för den uppvisning som Europamästarna stod för och framföra de hjärtligaste gratulationerna till segrarna.

På slutet blev det poängmässigt ganska jämt i toppen, förutom guldmedaljörernas drömserie. Mats Johansson och Stefan Hemlin hade bara en poäng till godo till tredjeplacerade Tom Löfstedt och Anders Ekström. De sistnämnda slutade på samma poäng som danskarna Fleming Sörensen och Niels Hansen Thrysoe.

Bästa Stockholmsbesättning blev Jonas Wibom och Fredrik Liljegren, som kom på en nionde plats totalt. Bra jobbat! Arrangörerna i Båstad gjorde ett jättefint jobb. Båstad erbjuder fina seglingsförhållanden samt allt vad man kan önska sig i form av olika förströelser på landbacken för såväl unga som gamla.

Jag tror därför att Båstad med lite bättre uppbackning från kommunens företrädare kan bli ett jättebra seglingscentrum för både internationella och nationella mästerskapsregattor.

/Anders Högland - Ordförande Sveriges Starbåtsförbund & Captain Stockholm Star Fleet