EM-brons till Jesper Stålheim

Han tog silver i fjol. Men Jesper Stålheim, 25, värderar gårdagens EM-brons ännu högre. – Seglingsmässigt har jag aldrig presterat bättre än den här veckan, säger Jesper

Det har varit väldigt tajt och allt avgjordes på sista seglingen, vi var fem som slogs om det. Men tyvärr blev det lite stolpe ut, säger Jesper Stålheim när VF-sporten når honom borta i Irland på fredagskvällen.

Då ska han alldeles strax kliva upp på prispallen för att ta emot en bronsmedalj. Men det var nära att Stålheim fick kliva ytterligare ett steg upp på pallen som ny Europamästare.

– Jag fick en dålig start på sista seglingen men sen seglade jag upp mig. Och inför den andra kryssningen var jag faktiskt i guldposition. Men sen var jag lite dum, om jag ska vara ärlig, säger värmlänningen som valde att gå höger i stället för vänster som de flesta konkurrenterna.

– Jag tyckte det var bättre vindar där. Onödigt, det hade varit bättre att följa med de andra, fortsätter han.

Tävlingen var en öppen tävling där även icke-européer fick delta. Totalt blev Stålheim fyra – men med brasilianaren Robert Scheidt borträknad blev värmlänningen endast slagen av kroaten Tonic Stipanovic och holländaren Rutger Schaardenburg.

EM-medaljen är Jesper Stålheims andra, i fjol tog han silver.

– Men nu var det lite bättre motstånd. I fjol var de flesta OS-seglarna inte med.

• Vilken av medaljerna värderar du högst?

– Prestationsmässigt är det den här, absolut. Seglingsmässigt har jag nog aldrig seglat bättre. Allt har fungerat den här veckan.

• Ett kvitto på att du tillhör den absoluta världseliten?

– Absolut. Det känns väldigt bra att vara med och slåss även när alla VM- och OS-medaljörer är på plats. Lite synd att det gick som det gick i dag, det grämer mig lite. Men om ett tag är jag nog nöjd, säger Stålheim som på lördagen sätter sig i bilen till Spanien för en testregatta.

Tävlingsplatsen där OS-platserna nästa år kommer att delas ut ska testas.

– Men tävlingen nu betyder absolut ingenting.

Men ett stort mål finns kvar på säsongen, VM som avgörs i Oman i mitten av november.

Efter gårdagens EM-guld blir Jesper Stålheim en av de hetaste medaljaspiranterna även där.

/Johan Eriksson-Värmlands Folkblad