Europas snabbaste enskrovsbåt kommer till ÅF Offshore Race

Esimit Europa, med seglarlegendaren Jochen Schümann som skeppare, är på väg till Sverige. Den 100 fot långa maxi yachten har tio europeiska nationaliteter ombord, många av dem Americas Cup vinnare och olympiska mästare.

Nu kommer de till Sverige för att delta i ÅF Offshore Race (tidigare Gotland Runt) som startar på Stockholm Ström 30 juni.

– Nu skriver vi ett nytt kapitel i Esimit Europa-projektet. Efter att ha vunnit samtlig 19 kappseglingar vi deltagit i och satt fem nya banrekord ska vi för första gången tävla utanför Medelhavet.  ÅF Offshore Race är ett perfekt tillfälle att presentera vårt projekt och våra partners för svenska seglare, allmänheten och media. Vi ser mycket fram emot tävlingen, med rundningen av Gotland blir det en av de mest natursköna tävlingar i vårt schema för 2013, säger Jochen Schumann, skeppare på Esimit Europa 2, två gånger Americas Cup vinnare, tre gånger olympisk mästare och mottagare av det prestigefyllda "Sailor of the Year"-priset.

Esimit Europa 2 är en av de snabbaste och teknologiskt mest avancerade segelbåtar i världen. För den 30-meter långa maxi yacht, som är den enda båten i världen officiellt tillåtet att segla under EU-flagg, kommer detta att vara den första säsongen segling utanför Medelhavet. Med sin längd och en masthöjd på 44 meter kommer båten definitivt att dra blickarna till sig – och Esmit Europe kommer att vara en av favoriterna till att vinna ”line honor” i ÅF Offshore Race, dvs först över mållinjen.

Esimit Europa 2 fungerar också som en ambassadör för samarbete mellan Europeiska unionen och Ryska federationen. Båten seglar nämligen under beskydd av ordföranden för Europeiska kommissionen, José Manuel Barroso, och officiellt stöd av ordföranden för Europaparlamentet, Martin Schulz, och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

 – Vi är både glada och stolta över att ha denna symbol för europeiskt samarbete som deltagare i årets ÅF Offshore Race. Jag är övertygad om att en spektakulär båt som Esimit Europé 2 kommer att väcka ett stort intresse hos vår stora publik både vad det gäller detta europeiska projekt men även för tävlingen i sig, säger KSSS ordförande Staffan Salén.

För mer information om Esimit Europé-projektet besök www.esimit.com.