Hansen ute efter revansch

I december hade KSSS-seglaren Björn Hansen och hans besättning en gyllene chans att ta hem ett VM-guld i matchracing men fick se sig besegrade av britten Ian Williams i finalregattan i Malaysia.

Efter att ha tagit emot sina silvermedaljer samlades laget för att prata genom säsongen och redan då sattes målet för 2013. Alla var överens om att de ville ha en ny chans och visa att de har vad som krävs för att bli världsmästare. Om en månad startar årets världscup i Tyskland.

Hur känns det när du ser tillbaks på VM-finalen?
Det känns fortfarande surt faktiskt men samtidigt är det en känsla som motiverar oss inför säsongen som kommer. För oss är det bara en sak som gäller nu och det är att gå hela vägen. Det kommer bli ännu svårare än det var i fjol och vi måste höja vår nivå mer än vad alla andra gör för att lyckas vinna VM.

Vad tycker du om lagen som fått tourkort i årets världscup?
När man ser på listan över lag med tourkort känns det som att den kanske är ännu starkare än förra året. Alla kommer att satsa lite hårdare och det innebär att om vi seglar lika bra som vi gjorde förra året så tar vi inte någon medalj. Nivån i världscupen höjs hela tiden och hänger man inte med de andra kommer resultaten bara att bli sämre.

Kan du avslöja vad ni kan bli bättre på?
Vi tror att alla bli bättre, både individuellt och som lag. Vi har haft ett par sittningar under vintern där vi diskuterat vad vi kan förbättra och det känns som att vi har ett par ess att plocka fram när det börjar gälla. Det är väldigt små marginaler i världstoppen, har man en bra tävling så vinner man och har man inte det så hamnar man bland de sista. Det är imponerande hur Ian Williams och hans lag lyckats hålla en hög nivå så länge som de gjort.

Du och Ian Williams var ärkerivaler i toppen förra året, kommer det fortsätta i år?
Nja, vi ryckte ju i tabellen på våren förra året och tappade lite på hösten. Där finns det en del att plocka den här säsongen och vi måste se till att vi får bättre reslutat i slutet av året. Annars tror jag att det kommer att bli mycket jämnare den här säsongen. Även förra året var det flera lag som hade en teoretisk chans att vinna VM-guld när vi gick in Monsoon Cup. Så kommer det vara i år också men det kommer att vara ännu jämnare.

I helgen blir det säsongspremiär i GKSS Ice Breaker Cup mot bland andra Johnie Berntsson. Vad har du för förhoppningar inför helgen?
Vi ser det som träning inför säsongen där vi försöker få alla bitar på plats. Vi behöver bli lite mer bekväma i båten och hittills har vi bara seglat ett träningspass för det har varit en alldeles för lång vinter. Då var vi lite ringrostiga men det märks att vi fem som är i laget har seglat mycket tillsammans. Det är ett starkt startfält i helgen och det är bra träning eftersom vi direkt ställs inför hårda matcher.

Hur ser uppladdningen ut inför världscuppremiären i Tyskland om en månad?
Vi seglar i stort sett varje vecka fram tills dess. Vi har aldrig fått ett bra resultat i Tyskland men det är en trend som vi ska se till att vända på i år.

Sedan kommer två tävlingar där ska försvara er titel, hur ser du på det?
I Korea förra året visade vi att vi kunde försvara en titel och i Marstrand har vi varit i final två år i rad. Vi vill verkligen prestera på hemmaplan och Stena Match Cup Sweden är inte bara en höjdpunkt för svenska seglare. Det är kort och gott den bästa tävlingen på touren.

Vad blir årets höjdpunkt?
För oss blir det när vi lyfter VM-bucklan i Malaysia. Världscupen kommer att ha flera höjdpunkter och inför Malaysia kommer det vara en ännu mer öppen historia än vad det var i fjol. Marstrand blir den bästa regattan för efter den här kalla vintern måste det bara bli 30 grader varmt och högtryck över Marstrand i början av juli. Det kommer att slå precis allt.

Text: Fabian Bengtsson 

Alpari World Match Racing Tour 2013:

Match Race Germany 15-20 maj
Korea Match Cup 28 maj – 2 juni
Stena Match Cup Sweden  1-6 juli
Chicago Match Cup 6-11 augusti
Dutch Match Cup 17-22 september
Agro Group Gold Cup, Bermuda 7-13 oktober
Monsoon Cup, Malaysia 2-7 december

Tourkortsinnehavare 2013
Ian Williams (GB)
Björn Hansen (SVE)
Phil Robertson (NZL)
Keith Swinton (AUS)
Pierre-Antoine Morvan (FRA)
Johnie Berntsson (SVE)
Taylor Canfied (USA)
Adam Minoprio (NZL)