Imponerande säsongsavslutning

Årets upplaga av KSSS Olympic Class Regatta, som avslutades på söndagen, blev ett tydligt bevis på att svensk jollesegling är stark inför framtiden.

450 seglare i 400 båtar har tävlat på Baggensfjärden i Saltsjöbaden i 15 olika klasser. Intresset för de olympiska klasserna var som vanligt stort. KSSS tog hem segern i den nya OS-klassen Nacra 17 genom Tim Shuwalow och Hanna Klinga.

49er FX klassen vanns till slut av den mixade KSSS/GKSS besättningen Julia Gross och Cecilia Jonsson som också seglade hem SM-titeln på ett övertygande sätt efter två raka spikar under söndagens tävlingar. Västkustbesättningen Carl P Sylvan och Otto Hamel, GKSS vann 49er herrklassen. I 29er vann Ella von Melen, Boo Segelsällskap/KSSS efter en tät toppstrid.

KSSS Olympic Class Regatta är en viktig tävling för elitseglarna, en värdig avslutning för den svenska seglingssäsongen och inte minst mängder av ungdomar som fått pröva på jollesegling när det är som bäst.

Björn Johansson, sportchef på KSSS ser många positiva tecken inför framtiden och är stolt över att tävlingen fortsätter att locka såväl elitseglarna som många nya oerfarna ungdomar.

– Det är fantastiskt att se massor av seglare som fortfarande brinner för att komma ut på vattnet och tävla i oktober. En viktig tävling för våra elitseglare men också en unik möjlighet för unga, oerfarna seglare att pröva på kappsegling i stora sammanhang säger Björn.

Årets tävling avslutades i svaga vindar och de flesta klasserna seglade endast ett eller två race under söndagen. Utgången i många klasser var oviss inför de avslutande seglingarna. I Laser kom Jesper Stålheim KSSS trea totalt. Philip Claesson, MSS vann. 

I 470 blev det finsk seger genom Joonas Lindgren, Helsingfors Segelklubb med totalt tre spikar före Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, KSSS på andra plats.

Lovisa Karlsson, Hjuviks Båtklubb segrade i Laser Radial klassen och Carl Ferm, RÖSS vann E-jolle klassen med knapp marginal.

Optimistklassen vanns av Fabian Magnusson, RÖSS efter totalt fyra genomförda seglingar och Anton Eklund från finska Esbo tog hem segern i Zoom8 klassen. 

Leff Dahl och Johan Fischer, KSSS vann F18 efter totalt åtta seglade race.

Resultaten är preliminära och kan justeras efter protestförhandlingarna. Alla resultat kommer fortlöpande att läggas ut på KSSS hemsida.