Jesper Stålheim 5:a på Laser VM

Vilken otrolig dramatik det blev sista dagen. Närmare medalj än så här och ändå missa den kan man inte komma.

Sista dagen på Laser VM här i Oman blev väldigt spännande. Jesper vars bästa VM tidigare är en tolfte plats visste redan att detta skulle bli ett bra VM för honom vad som än hände. Så nu gällde det bara att göra allt för att försöka ta en medalj då han låg fyra inför avslutningsdagen.

Sjöbrisen ville inte riktigt komma igång och timmarna gick. Av två planerade seglingen återstod snabbt bara möjlighet att genomföra en segling innan deadline för sista start kl 15 var nådd.

Seglingsledningen provade flera startförsök men då vinden pendlade alldeles för mycket avbröts alla försök. Men med bara fem minuters marginal så fick man till slut iväg seglingen.

Robert Scheidt tog snabbt ledningen och hade därmed säkrat sitt nionde VM guld i Laser. Pavlos från Cypern stod också ganska snart klar som silvermedaljör. Men däremot så blev striden om bronset något i hästväg. Det är sällan man skådat något jämnare ute på banområdet.

Jesper tillsammans med trean, femma och sexan totalt inför idag låg under racet precis så de skulle kunna komma i mål så de skulle sluta på ganska lika poäng. Febrilt räknande pågick hela tiden i coachbåtarna om vem som skulle få bronset. Dock var det hela tiden oklart då det växlade mellan dem under seglingens gång.

Bronset gick till slut till Tyskland. Jesper slutade 5:a totalt på VM bara en enda ynka poäng från trean och fyran som slutade på samma poäng. Jesper var dessutom en poäng före sexan totalt så jämnar än så här kunde det inte bli.

Precis efter målgång var förstås Jesper enormt besviken. Medaljen fanns så nära att han nästan kunde ta på den.

Men 5:e platsen på VM är en riktigt bra prestation av Jesper och en bra avslutning på en fantastisk säsong. I år har han verkligen visat att han tillhör världseliten i laser genom att i samtliga tävlingar varit med och slagits om medaljerna.

Nu hoppas vi att Jesper 5:e plats på VM smittar av sig på KSSS master seglare som nu anländer till Oman för att segla Master VM om några dagar.

Så ett stort grattis till Jespers fina placering och ett lycka till på Master VM.

För fullständiga resultat, klicka här

// Fredrik Lassenius