Jesper har startat på Laser VM

Under söndagen började Laser VM här i Oman. Vilken start på tävlingen det blev. Perfekta seglingsförhållanden och Jesper med i toppen direkt.

126 seglare är på plats i Oman för att göra upp om VM medaljerna. Som vanligt visar klassen upp sin enorma spridning över hela världen då cirka 50 olika nationer är representerade på regattan. Förutom Jesper Stålheim är även Emil Cedergårdh från GKSS på plats.

Tävlingen hålls på ett stort hotellområde med en egen hamn. Runt omkring hotellet finns det i princip ingenting förutom sand. Men väldigt praktiskt att ha allt man behöver inom 100 meters avstånd.

Det är en ganska mäktig syn som man möts av när man kommer till ett sådant här mästerskap. Arrangören på Laser VM tillhanda håller nämligen med båtar. Således stod det 126 helt nya lasrar uppradade i hamnen redo för tävlingen.

Vädret är det förstås inte något fel på heller. Det är en stor kontrast till vädret under Jespers sista träningsperioder innan VM som genomfördes hemma i Sverige tillsammans med seglingsgymnasierna i Lerum och Motala. Innan tävlingen så drog dock en sandstorm förbi och det får nog räknas som Omans motsvarighet till snöstorm antar jag.

Sju dagars segling och två seglingar om dagen väntar nu under kommande vecka. Deltagarna är uppdelade i två grupper och de tre sista dagarna möts övre halvan på resultatlistan i guldfinalseglingarna. På lördag vet vi vilka som står på prispallen.

Idag när tävlingen drog igång så blev det perfekta seglingsförhållanden. Sjöbrisen som varierar lite i styrka från dag till dag blev idag riktig stark med vind mellan 7-9 m/s.

Jesper som har en tolfte plats som bäst på VM visade direkt att han tänker vara med och visa att den placeringen nu ska förbättras då han slutade 3:a i första seglingen.

I andra seglingen så var det mycket svenskt i toppen. Vilken syn det var att se Jesper i ledningen efter första länsen tätt följd utav Emil. Jesper slutade 2:a i mål och ligger 2:a totalt efter första dagen.

Många seglingar kvar men det var en klart lättad Jesper då första dagen alltid är lite nervöst.

Hoppas ni följer tävlingen på arrangörens hemsida, klicka här

/Fredrik Lassenius