KSSS Blogg: 2013 revisited

Ännu ett hektiskt år har lagt till handlingarna. Här är några av höjdpunkterna:

 • Johan Hedberg tillträdde som ny Klubbdirektör i  Sällskapet. Under året har KSSS också förstärkt med en ny ekonomiansvarig respektive träningsansvarig, allt viktiga steg mot en full gången organisation.
 • ÅF Offshore Race, Nordens största havskappsegling, och det nya ÅF Inshore Race nådde rekorddeltagande med sammanlagt 300 båtar på startlinjen, ett viktigt trendbrott som visar att arrangemanget uppskattas av seglarna. 160 000 åskådare besökte evenemanget och starten, en ökning med 60% mot förra året.
 • Ett spektakulärt Americas Cup gick av stapeln i San Fransisco med Torbjörn Törnqvists Artemis som utmanare för KSSS räkning. En olycka två månader före start där besättningsmannen Andrew ”Bart” Simpson tragiskt omkom innebar svåra förutsättningar för teamet som utifrån detta gjorde en heroisk insats att trots allt delta. Artemis bidrog också med ett lag till Youth Americas Cup där man placerade sig på en 6:e plats av 10 båtar.
 • Klubbens OS-satsande elitseglare visade framfötterna rejält under året. Förutom ett antal pallplatser i världscupen under året seglade Jesper Stålheim hem ett brons på Laser EM, en femteplats på VM (två poäng från brons). Dessa goda insatser innebar att Jesper också utsågs till årets seglare 2013 av Svenska seglarförbundet! Nya 470-konstellationen Anton Dahlberg och Fredrik Bergström kom trea på för-VM och Josefin Olsson kom på 6:e plats på VM i Laser Radial, hennes bästa placering hittills. 
 • Även i övrigt höll sig KSSS-seglare framme på kappseglingsbanorna. VM-guld blev det ibland annat i TP 52 (Niklas Zennström), X35 (Mikael Lindqvist), Kona (Björn Holm). 29:er youth (Ida Svensson/Rasmus Rosengren). Därtill har det vunnits EM, NM och SM medaljer och otaliga kappseglingar i övrigt.
 • I Seglarförbundets tävling Mästarnas Mästare, dit samtliga Svenska Mästare är inbjudna för att kora en enda vinnare, var 11 ekipage från KSSS, mer än dubbelt så många som näst största klubb. Vann gjorde, för tredje gången, Niklas Edler. En enastående prestation. När detta skrivs är Niklas med och slåss i toppen av Master VM i Laser i Oman.
 • Björn Hansen tog Silver i Världscupen i Matchracing i november 2012. Därtill vann han under året Stena Match Cup i Marstrand för andra året i rad, en unik bedrift. Hampus Appelgren med besättning visade också att återväxten på matchracingsidan är god genom att vinna ungdoms-SM i matchracing. 
 • Under året meddelade Team SCA att de kommer att delta med en kvinnlig besättning i Volvo Ocean Race 2014/15. Teamet kommer att segla för KSSS och GKSS och vi ser med spänning fram emot starten i Alicante i oktober nästa år.
 • KSSS lägerverksamhet gick för högtryck under sommaren. För att kunna möta efterfrågan kommer Sällskapet att till nästa år införa ett tredje konfirmationsläger. 
 • Förutom ÅF Offshore Race genomförde sällskapet ett antal stora och uppskattade seglingsevenemang under året: EM i ORCi, Olympiska Regattan med över 400 deltagande jollar, Datacom Cup, Sandhamn Open och Saltsjöbadsregattan.
 • Kappseglingshamnen i Saltsjöbaden byggdes ut med 70 platser. Därtill renoverades Sjövillan så att den nu kan användas som samlingslokal vid olika typer av evenemang.
 • Antalet besökande i våra hamnar ökade under året både i Sandhamn/Lökholmen och i Saltsjöbaden. Rensat för ORCi EM i Sandhamn, som innebar att hamnen var i stort sett stängd för gäster en vecka mitt i högsäsong, var ökningen ännu större.
 • KSSS hemsida hade under året 3 158 019 träffar och 420 393 besökare, en indikation på att den i allra högsta grad är levande. 

Med tillönskan om en god jul och ett gott nytt seglingsår 2014

Staffan

Läs mer från Staffan på Ordförande har ordet