KSSS Blogg: Americas Cup igång

Hade förmånen att vara på plats i San Francisco igår för att se första seglingen med två AC 72:or på startlinjen i Louis Vuitton Cup eller för all del någonsin. Nya Zeeland mötte Italienska båten Prada och det var egentligen aldrig någon match.

NZ tog starten, hade bättre speed, genomförde sina manövrer snabbare och var långt före i mål. Trots det var det en hisnande upplevelse att titta på racet. Båtarna går så otroligt snabbt (kring 40 knop)vilket gör att det blir en unik publikupplevelse. Att köra mitt inne i San Francisco är naturligtvis inte heller dumt ur ett publikperspektiv, lite analogt med vårt eget ÅF Offshore Race.

Så vad händer med Artemis undrar ni? De håller på för fullt med den nya båten och kommer att börja tävla när de känner sig redo för det. Kraschen med den första båten i maj ledde inte bara till den tragiska bortgången av besättningsmannen "Bart" Simpson men också till att ett redan mycket pressat tidsschema försköts ytterligare. Därtill har introduktionen av ett antal nya säkerhetsföreskrifter skapat ytterligare faktorer att ta hänsyn till. Resultatet i nuvarande Round Robin avgör vem som går direkt till LV final medan de övriga två kommer att göra upp om den andra finalplatsen i en semifinal, oaktat hur mycket man seglat innan.

Vi kommer löpande att publicera de nyheter som kommer från Artemis på hemsidan så håll ögonen öppna.

Staffan

Läs mer från Staffan på Ordförande har ordet