KSSS Blogg: Drak-SM i Båstad

Så har vi varit på utflykt i västerled och seglat SM i Drake i Båstad. Med vi menar jag Lummes trägna besättning, Olle Jo Johansson, Patrik Salén samt undertecknad.

Målsättningen var att försöka försvara förra årets SM-guld, ödmjukt medvetna om att ingen vunnit SM två gånger de senaste tio åren och ännu mindre två gånger i rad.

40 båtar fanns på startlinjen och förutom den Svenska eliten hade också ett antal duktiga danskar sökt sig över sundet. Bland dessa återfanns Jörgen Schönherr flerfaldig världsmästare och europamästaren Jens Christensen så det fanns att bita i. En dansk besättning kan vinna regattan men dock inte SM-medaljerna vilka bara kan gå till svenskar. 

Första dagen bjöd på nästan perfekta förhållanden, 5-7 sekundmeter från väst. Detta innebar att vinden kom över land in i Laholmsbukten vilket i sin tur innebar spännande skift och puffar. I stort sett alla som man talade med efter seglingarna tyckte att det var svårseglat. En som inte tyckte det var den ovan nämnde Jörgen Schönherr som oantastligt dunkade in tre spikar i vad vi förmodade var segerbygget. Bakom honom var det ganska jämnt med ömsom vin och ömsom vatten för de flesta. Vi lyckades med lite vilja och våld samt inte minst den gnutta tur som alltid behövs klå oss in på en sjätte plats totalt efter första dagen, något vi var ganska nöjda med. 

Andra dagen bjöds det på lättare väder cirka 3-4 sekundmeter och sydliga vindar vilket innebar rak frånlandsvind och därmed en förväntan om stora skift. Vi i Lumme som (trots att vi ser så smala ut!) väger nästan maxvikt på 285 kilo, vill gärna ha lite mer bris så det var med viss bävan vi gav oss ut till start. Under utsegling var det vår uppfattning att det var bättre tryck på högerkanten och vi bestämde oss därför för att starta i andra led (det var svart flagg i samtliga seglingar så man fick vara lite konservativ) uppe vid båten och klippa direkt.  Detta fungerade tursamt nog relativt väl under båda seglingarna och vi kammade hem en 2:a och en 3:e plats under dagen.

Under den andra seglingen kunde man se ett gigantiskt regnmoln komma över land och mycket riktigt kom det en väldig bris framför molnet. Lagom till att de sista båtarna gick i mål ökade vinden till som mest 19 sekundmeter vilket tryfferades med ett monsunliknande regn blandat med hagel och blixtar. Efter cirka 45 minuter av detta bedarrade ovädret och tävlingsledningen fick ägna resten av eftermiddagen åt att lokalisera båtar och försäkra sig om att alla kunde ta sig in till hamn. 

Efter denna lyckosamma men fuktiga dag låg vi trea totalt inför avslutningen och var dessutom bästa svenska båt, dock med ett antal konkurrenter tätt i hälarna. 

Sista dagen skulle bjuda på mer vind och det blev det också. I 12-13 meter och stor sjö fick besättningarna nu pröva både oljeställ och sjömansskap. Denna dag skiljdes också agnarna från vetet och man märkte att de båtar som haft flest timmar på havet genom åren också kom sig upp i resultatlistan. Till denna grupp hörde ett antal danska båtar samt också den duktige Martin Pålsson med besättning som seglade oklanderligt. Själva seglade vi hyggligt med en 14:e, en 4:e och en 7:e plats. 

Totalt innebar den sista dagen att det blev tre danska i topp på SM. På fjärdeplats och därmed kammandes hem SM-guldet kom mycket välförtjänt Martin Pålsson (detta trots att Martin spolades överbord i sista seglingen och fick fiskas upp av sin besättning).

På femte plats och därmed SM-silvermedaljörer kom vi på Lumme medan bronsmedaljerna togs hem av Berman/Löhr/Söderberg i Team Linda. 

Arrangemangen som sådana var sedvanligt utmärkta i Båstad med trevlig samvaro iland och en duktig tävlings- och seglingsledning som såg till att allt flöt klanderfritt. 

Nu blickar vi framåt mot Riddarfjärden där nästa segling går av stapeln.

Staffan

Läs mer på Ordförande har ordet