KSSS Blogg: Holy smoke!

Efter en helt makalöst rafflande finalserie i Americas Cup är det dags för showdown ikväll. En segling kvar, den som vinner den vinner allt! Efter att ha haft ett kraftigt grepp om cupen med en ledning på 8-1 i matcher har Nya Zeeland fått se USA och Team Oracle nöta sig tillbaka med sju (7!) raka segrar.

Ställningen är 8-8 och först till 9 vinner. Se nu till att bänka er med familj och vänner framför datorn (Youtube sänder live) klockan 22.15 när starten går för en sista halvtimme av kappsegling i dess mest spektakulära form.

De som var skeptiska till det nya formatet har fått krypa till korset. Aldrig har segling varit mer spektakulär, publikfriande och TV-mässig. 72-fots katamaraner som maxar i uppemot 45 knop, en ohyggligt jämn finalserie och en TV-grafik (signerad legendaren Stan Honey) som gör att det faktiskt är begripligt vad som händer på skärmen, även för en lekman. Förhoppningsvis kommer även nästa AC att bjuda på ett liknande format men det kommer att bli upp till vinnaren att avgöra.  Några slutsatser från kan man dock dra kring de här tävlingarna:

  • Man kommer att behöva hitta ett upplägg som inte är fullt så kostsamt. För att få en riktigt bra tävling behövs det ytterligare några team. Därtill är det naturligtvis kul om seglingarna blir så jämna som möjligt.
  • En fördel med att behålla ett liknande koncept på båtarna är också att det blir billigare. Blir det ett nytt koncept innebär det nya utvecklingskostnader.
  • Allteftersom man lärt sig bemästra båtarna blir också själva det taktiska momentet viktigare och viktigare igen. Att ha Ben Ainslee och Tom Slingsby som afterguard verkar ju funka ganska hyggligt för Oracle, sannolikt världens mest seglingskunniga grindare när de står och vevar bakom Jimmy Spithill.
  • Oracles inlärningskurva under finalserien har varit brantare eftersom det är första gången de kappseglar i skarpt läge. NZ var redan högt upp på utvecklingskurvan efter att ha kappseglat under juli och augusti. Detta kan vara en förklaring till att den amerikanska båten gått bättre och bättre under hela finalserien.
  • Förhoppningsvis kommer vi att få se mer av den TV-grafik som nu introducerats. Det skulle kunna innebära ett stort genombrott för segling som TV-sport. Att racen är 30 minuter snarare än 1 till 2 timmar är ju också värt att fundera kring.
  • Flerskrovsseglingen har fått ett stort uppsving genom detta ny AC-format, inte minst i Sverige. Vi har fått Nacra 17 som OS-klass och M32:orna har just genomfört en lyckad serie med deltävlingar på olika platser i Sverige och Norge. Lägg till det en av världens största F18-fleets i Saltsjöbaden så tycker jag att KSSS som klubb står väl rustade att bege oss in i den nya tidens segling. Skall vi få in nya unga seglare i vår sport är detta en utmärkt väg framåt. 

Så börja ladda inför kvällen, segling av den här kalibern kommer det dröja länge innan ni ser igen!

Staffan

Läs mer från Staffan på Ordförande har ordet