Korea Match Cup

Idag startar Korea Match Cup som är den andra av sex deltävlingar i Alpari World Match Racing Tour, världscupen i matchracing för herrar.

KSSS-seglaren Björn Hansen slutade sexa i premiären i Tyskland för två veckor sedan men på plats i Korea har hans lag chansen att vinna regattan för tredje året i rad.

Hur känns det efter premiären i Tyskland?
Det är otroligt små marginaler i de här tävlingarna. Vi fick stryk av Adam Minoprio med en knapp halvmeter i den avgörande kvartsfinalen och åkte ut. Förra året här i Korea lyckades vi slinka förbi Williams på den sista länsen i den avgörande finalmatchen. Och för två år sedan vann vi en sjuk kvartsfinalserie här mot Mathieu Richard där vi hade en hel del flyt. Det är inte mycket som skiljer mellan skithuset och penthouset så man måste ha en bra vecka med lite flyt.
Samtidigt är det som Ingemar Stenmark sa; ”
ju mer jag tränar desto mer tur har jag”. Vi känner att vi seglar på en högre nivå än vi gjort tidigare vilket ger oss ett stort självförtroende. Jag menar inte att vi är säkra på att vi ska vinna för vi vet att vi behöver ha lite ”stolpe in” för att gå hela vägen, men chansen är lika stor som i fjol och större än vad den var för två år sedan.

Men ni gillar uppenbarligen Korea, varför?
Bra fråga men jag är inte säker på svaret. Min känsla är att det handlar om att jag gillar när det är lite trängre, ligger land på ena sidan och båtar och bojar förtöjda här och var. Då finns en fast punkt i tillvaron tillskillnad från när man seglar på öppet hav och det blir lättare att veta precis var man befinner sig på banan. Det är som i Marstrand där det finns grund, banbegränsningar och öar i tävlingsområdet.

Ni har chans att ta hem ett hat trick i Korea med tre titlar på tre år, ger det ökad press?
Nej, vi trivs med positionen vi har. Om det slutar med att vi står högst upp på pallen är det givetvis fantastiskt att få vinna samma regatta tre gånger i rad och jag tror inte det är så många som har gjort det tidigare i världscupen.

Korea Match Cup är den enda deltävling som seglas i båtar med gennaker, varför är det annorlunda?
Jag tycker det är bra att finns tävlingar i världscupen som har gennakerbåtar och kanske borde det vara någon tävling till som har det. Men om jag skulle välja tycker jag nog att det är lite roligare att segla med spinnaker. Här är det en båt som passar bra för arenan vi seglar på och den är lättdriven vilket är bra eftersom det sällan blåser mycket. Den stora gennakern gör att det stundtals blir ganska krävande för besättningen och framförallt är planeringen när man närmar sig länsmärket svårare jämfört med när man seglar spinnaker. Seglingen blir annorlunda för det är större vinklar på länsen och då blir det skillnader i hur man lägger upp strategin.

Korea Match Cup seglas 28 maj – 2 juni i Gyeonggi-do, Sydkorea. Finalen avgörs på söndag och nästa deltävling är Stena Match Cup Sweden på Marstrand.