Luften full av spänning...

Nu är det som när galopphästarna är inne i startboxarna: koncentration, målmedvetenhet, sista finliret, koll på detaljerna, analysera färdväg och sjökort Spänningen är så total att man nästan kan ta på den!

Hela Skeppsholmen ligger i startgroparna. Enligt hamnkapten Paul Henriz finns nu drygt 200 båtar på plats vid de fem pontonbryggorna. Inga incidenter har inträffat, vakterna är nöjda , folk är glada och solen skiner. Disciplinen har varit god, en förutsättningen för att hela detta evenemang ska fungera.

Väderutsikterna för dagens inomskärssegling, ÅF Inshore Race med start klockan 11.00 är svaga sydostliga vindar, 2-4 m/s men ökande under dagen och vind i Sandhamn in på natten. Då blir starten lugn och värdig, alla åskådare får god tid på sig att se och njuta. Vindriktningen är bra för då kan ÅFIR-seglarna länsa genom det trånga sundet vid Oxdjupet utan att det ska behöva bli trafikkaos vid möten med den kommersiella trafiken. Med lite tur kan det senare bli kryss över Kanholmsfjärden.

Söndagens prognos för det stora racet, ÅF Offshore Race är fortsatta svaga vindar, syd-sydväst men ökande till 6 m/s mot kvällen. Det gynnar de mindre båtarna. För de som har våta drömmar – glöm det, inget regn i sikte de närmaste dagarna.