Nyheter

Mange Olsson invald i Seglingens Hall of Fame

2013-10-13 - På lördagkvällen upptogs Magnus "Mange" Olsson i seglingens Hall of Fame under Regattamiddagen på Mästarnas Mästare i Båstad. Utnämningen tilldelas de som gjort extraordinära insatser för svensk kappsegling.

Magnus Olsson var inte bara ett strålande glatt ansikte utåt för svensk segling utan också en förebild för många människor utanför sporten.

Han startade sin karriär som en talangfull jolleseglare och gick vidare till att vara en del av besättningen på Pelle Pettersons svenska America’s Cup-satsning på 70-talet. 1985 seglade han sitt första Whitbread Round the World Race och sammanlagt blev det sex varv runt jorden i tävlingen. 1997-98 vann han jordenruntkappseglingen med svenska EF Language och 2008-09 var han skeppare ombord på Ericsson 3 där besättningen bestod av en ny ung generation av havskappseglare.

"Mange", som drabbades av en stroke och gick bort i april i år, är saknad av många. Han lämnade oss alldeles för tidigt och mitt i sin gärning som tränare för det svenska laget Team SCA som ska segla Volvo Ocean Race 2014-15. Under sin karriär berörde han många människor och var en stor inspirationskälla med sitt glada humör, sin kärlek till seglingsporten och sin vinnarinstinkt.

Det är en stor stolthet för oss att välkomna Magnus Olsson till svensk seglings Hall of Fame.

 

Till Hall of Fame utnämns de som gjort ”Extraordinära insatser för svensk kappsegling.”
Utnämningarna görs vartefter det finns kandidater som lever upp till kriterierna.

SSF delar årligen ut ett antal utmärkelser för de främsta insatserna som genomförts under året inom svensk segling. Som komplement till utmärkelserna instiftades år 2011 även Hall of Fame, det som är den mest prestigefyllda utnämningen inom svensk segling.